Flexibele inspectierobot gaat hoekje om

Noorse ingenieurs werken aan een intelligente inspectierobot voor industriële leidingsystemen, die geheel op eigen kracht een zijtak van de leiding in kan kruipen en desnoods recht omhoog kan klimmen. Voor dat laatste moet hij zich klem tegen de leidingwanden zetten op dezelfde manier als een mens zou doen.

Voor de petrochemie en de olie- en gasindustrie zou het een uitkomst zijn. De huidige inspectierobots kunnen meestal alleen rechtdoor, en klimmen kunnen ze zeker niet..

De onderzoekers van het instituut Sintef denken aan een gelede, slang-achtige robot van anderhalve meter lang. Hij zou moeten bestaan uit tien of elf aan elkaar gekoppelde aluminium modules die elk zijn voorzien van twee kunststof wieltjes. Horizontaal beweegt hij zich voort als een trein, maar hij moet zichzelf ook kunnen oprichten om in een verticale pijp te duiken. Daarbij buigt hij zichzelf krom zodat een deel van de wieltjes tegen de ene kant van de buis drukt, en de rest tegen de andere kant.

Voorin moet een camera komen, met een cmputersysteem dat de opgevangen beelde vergelijkt met een voorgeprogrammeerde kaart van het leidingsysteem. Op die manier zou de robot altijd moeten weten waar hij is.

Nog deze maand zouden de tests moeten beginnen, voorlopig met slechts twee modules.

bron: Sintef

Onderwerpen