Op zaterdag 4 april in C2W life sciences 7.

Bijna 900 miljoen euro heeft de 2 jaar geleden opgerichte European Research Council al aan subsidies uitgekeerd. En 60 procent daarvan ging volgens directeur Ernst-Ludwig Winnacker naar vier toponderzoekslanden. “We selecteren niet op land, maar uitsluitend op wetenschappelijke excellentie.”

Verder in C2W life sciences 7:

VAN MENS NAAR AAP

Met een nieuwe zoekmachine vond Harold Garner al meer dan negenduizend mogelijke plagiaten en duplicaten. Met zijn team vroeg hij de plagiaatplegers en gedupeerden van 212 aantoonbare overschrijfwerkjes naar hun reactie. ‘Je zou denken dat ze toch tenminste de titel zouden veranderen.’

DETECTIE IN EEN DRUPPEL

Een mens beschikt maar over 150 ml hersenvocht en slechts een fractie daarvan is beschikbaar voor onderzoekers. Toch biedt het vocht onmisbare mogelijkheden om hersenziektes als MS en alzheimer aan de hand van laag geconcentreerde eiwitten te diagnosticeren. Op zoek naar biomarkers.

VERDACHTE PILLEN

De farmaceutische industrie ploetert regelmatig jarenlang om vervuiling in een pil op te sporen. Maar omdat ze die vervuiling voornamelijk herkennen aan afwijkende massa’s in de massaspectrometer, bestaan de verontreinigingen in de praktijk nog wel eens uit een andere stof dan de verdachte. Met een serie gekoppelde meetapparaten probeert de Nijmeegse start-up Spinnovation dit probleem snel op te kunnen lossen.

C2W life sciences is het ledenblad van de KNCV, NBV en NVBMB.

Onderwerpen