Voor Sylvia Veldhuijzen, analist bij Alcontrol, staat de kwaliteit van het werk voorop. “Maar dan wel op het lab”, benadrukt de 45-jarige mlo’er. “Bijvoorbeeld een audit op een andere afdeling draagt echt bij aan de kwaliteit op de werkvloer.” Ook de tips en trucs die Veldhuijzen met ons wil delen, gaan hierover: “Controleer altijd of het systeem werkt zoals het behoort te werken. En meet de elementen die een meting kunnen verstoren, om na te gaan of ze goed worden weggehaald.”

Behalve kwaliteit leveren vindt Veldhuijzen het inwerken van mensen en het begeleiden van stagiairs erg leuk. “Zeker als ze enthousiast en leergierig zijn.” Veldhuijzen werkt regelmatig mensen in op de ICP-MS, het werkpaard van de afdeling, waarmee metalen worden geanalyseerd uit monsters van oppervlaktewater, grondwater en eluaten. “Bijzonder is dat wij ook thallium meten. In Nederlands water komt dat niet veel voor, maar in Duits water vind je het nog wel eens.”

Veldhuijzen, die begon met werken bij een klein lab, de Gezondheidsdienst voor Pluimvee in Doorn, kwam na een fusie bij Alcontrol in De Bilt. Daar ging ze werken met ICP-MS, Inductively Coupled Plasma – MassaSpectrometrie. Na een uitstap naar GC en een nieuwe bedrijfsverhuizing naar Hoogvliet kwam ze weer terug bij de metaalanalyse. “Het ligt me wel en ik was er het hardst nodig”.

Binnenkort maakt Veldhuijzen de overstap naar de afdeling Product Support. Daar gaat ze nieuwe analyses en methodes ontwikkelen. “Dat deed ik al voor de metaalanalyses, maar dat wordt nog veel breder.” Of haar plek kan worden ingevuld, is maar de vraag. “Er zijn hard meer geschoolde analisten nodig”, weet ze. “Als je nog moet kiezen, denk dan nog eens na over dit vak. Het is erg leuk omdat je je creativiteit erin kunt leggen en goed moet blijven nadenken.”

Bron: C2W1, 24 januari 2009

Onderwerpen