In het juryrapport wordt Noël omschreven als een ’buitengewoon sterke kandidaat met een uniek profiel op het gebied van de flowchemie, waarbij de grote nationale en internationale zichtbaarheid van zijn werk opvalt’. 

Timothy Noel

Timothy Noel

Prof. dr. ing. Timothy Noël, professor Flow Chemistry verbonden aan het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences van de Universiteit van Amsterdam (UvA), ontvangt de KNCV Gouden Medaille 2021. De prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. In het juryrapport wordt Noël omschreven als een ’buitengewoon sterke kandidaat met een uniek profiel op het gebied van de flow chemie waarbij de grote nationale en internationale zichtbaarheid van zijn werk opvalt’. De uitreiking van de KNCV Gouden Medaille vindt plaats in december tijdens de chemieconferentie CHAINS die dit jaar naar verwachting ‘live’ zal plaatsvinden in Veldhoven.

Timothy Noël studeerde scheikunde in Gent. Zijn postdoctoraal onderzoek deed hij aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) met een prestigieuze Fullbright-beurs. In de groep van professor Stephen L. Buchwald werkte hij aan de ontwikkeling van nieuwe continustroommethoden voor kruiskoppelingschemie. In 2017 werd hij universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2020 volgde de benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. ’Noël heeft een uniek profiel in de flowchemie, met een unieke combinatie van deelgebieden zoals organische synthese, katalyse, fotochemie en procestechnologie, dat in Nederland nog niet op deze manier bestond. Hij is een wetenschappelijk zwaargewicht, zeer vernieuwend en met een duidelijke nationale en internationale zichtbaarheid. Hij weet jonge mensen van over de hele wereld te inspireren, is een inspirerende docent en heeft cursussen en praktijkexperimenten ontwikkeld om zowel flow chemie in de chemische technologie als in het klassieke scheikundecurriculum op te nemen.’

Ook op andere manieren viel de Gouden Medaillewinnaar op. Noël is reeds veelvuldig onderscheiden voor zijn werk. Zo ontving hij in 2015 een VIDI-beurs van NWO. Zijn onderzoek naar fotochemie in microfluïdische reactoren werd bekroond met de DECHEMA-prijs in 2017 en de Hoogewerff Jongerenprijs 2019. Na vier jaar als associate editor van Journal of Flow Chemistry werd hij in 2019 hoofdredacteur.

Noël werkt ook intensief samen met de chemische industrie, waaronder grote farmaceutische bedrijven (bijvoorbeeld Eli Lilly en AbbVie) en het MKB (bijvoorbeeld ThalesNano, Vapourtec). 

Gouden Medaille

De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.