Schone kauwgum volgend jaar op de markt

Het spin-off bedrijf Revolymer van de University of Bristol heeft een soort kauwgum ontwikkeld die makkelijker van de straat verdwijnt. In tests blijkt dat het binnen 24 uur wegspoelt, waarmee het miljoenen euro’s schoonmaakkosten bespaart. Dit allemaal dankzij een polymeer dat ze aan de kauwgum toevoegen dat er tevens voor zorgt dat de kauwgum in water oplost en afbreekbaar is.

Het polymeer (Europees octrooi EP 1784437) heeft een hydrofiele en een hydrofobe kant. Het laatste is nodig om een geheel te worden met de andere kauwgum-ingrediënten en de hydrofiele kant zorgt ervoor dat het makkelijker te verwijderen is van stoepen, schoenzolen en zelfs uit haren.

De eerste tests van smaak en structuur vielen positief uit. Als de kauwgum door de Europese tests voor gezondheid en veiligheid komt kan het product volgend jaar in de schappen liggen, zo vertelde hoogleraar Terence Cosgrove van Revolymer op het BA Festival of Science, deze week in York.

De ontvangst is zeer enthousiast. Blijkbaar is de moed opgegeven om de wereldbevolking te doen overwegen de kauwgum in de prullenbak te gooien in plaats van op straat.

Bron: Eurekalert, BBC News

Onderwerpen