Lysine deacetylase inhibitors zijn in staat de ontwikkeling van type 1 diabetes te voorkomen. Saillant detail: deze inhibitors worden nu vooral gebruikt om kanker te behandelen. Dit publiceren onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen in PNAS.

De inhibitors (KDACi) werken door moleculen te blokkeren die normaal aanleiding geven tot een fatale ontsteking in de insulineproducerende cellen. Deze ontstekingsreactie ligt aan de basis van type 1 diabetes.

De onderzoekers namen waar dat muizen die via het drinkwater blootgesteld werden aan KDACi, minder immuuncellen in hun alvleesklier hadden en meer insuline aanmaakten. De muizen waren van een stam die zonder interventie type 1 diabetes zouden oplopen.

Ook in insulineproducerend weefsel van menselijke orgaandonoren blijkt KDACi de ontstekingsreactie te remmen. De Denen zien hierin een mogelijke preventieve maatregel tegen type 1 diabetes. Voor dit type is nu nog geen geneesmiddel en het wordt nu nog behandeld met meerdere insulineinjecties per dag. “De volgende stap is het houden van klinische trials om te kijken of het ook werkt bij mensen die een risico lopen type 1 diabetes te ontwikkelen,” aldus Thomas Mandrup-Poulsen, hoofd van de onderzoeksgroep.

Op dit moment worden de inhibitors al gebruikt voor het behandelen van kankersoorten die uitgaan van lymfocyten. De doses die men wil gebruiken voor het voorkomen van diabetes zijn echter honderd keer lager. Het is al aangetoond dat deze doses veilig zijn voor kinderen.

Bron: Universiteit van Kopenhagen

Onderwerpen