Beton dat zelf barstjes en scheurtjes wegwerkt, vergt minder onderhoud en gaat vooral veel langer mee. Zo kan zelfhelend beton bijdragen aan de verduurzaming van de bouwsector. Maar hoe maak je zulk beton? Een innovatief experiment combineert betonchemie met schimmelbiologie.
Meer dan 30 miljard ton. Zo veel beton werd er vorig jaar wereldwijd gebruikt. Daarmee is beton het meest gebruikte materiaal ter wereld. En dat gebruik groeit nog altijd. Dat is niet onbelangrijk, want de milieu- en klimaatimpact van beton is groot: bij de productie komen enorme hoeveelheden CO2 vrij. Was de betonindustrie een land, dan kon het zich qua broeikasuitstoot meten met China en de Verenigde Staten.
Verduurzaming kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld minder vervuilende bindstoffen gebruiken, of beton slimmer wapenen zodat je er minder van nodig hebt (zie kader). Een andere aanpak is beton beter bestand maken tegen de tand des tijds, zodat je het minder snel hoeft te repareren of te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld met zelfhelend beton. Dat herstelt zichzelf door scheuren en barsten weer op te vullen, zowel binnenin als aan het oppervlak. Daardoor kunnen water, CO2, maar ook chloriden uit strooizout of zeewater minder makkelijk insijpelen en bijvoorbeeld de wapening aantasten.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.