Eten van walnoten bij vette maaltijd beschermt slagaderen en voorkomt hartkwalen

Het toevoegen van walnoten aan maaltijden met veel verzadigde vetten houdt slagaderen flexibel en elastisch. De stoffen in de noot zorgen verder voor een afname van inflammatie of oxidatie van de bloedvaten. Dit wordt door Emilio Ros en collega´s van het Hospital Clínico in Barcelona gerapporteerd in het Journal of the American College of Cardiology (Oct. 17, 2006).

Een van de nutriënten in walnoten is het aminozuur arginine. Het wordt door het lichaam gebruikt bij de productie van stikstofoxide. Deze stof wordt ondermeer door de binnenkant van slagaderen geproduceerd voor het flexibel houden van de bloedvaten. Bij het eten van vette maaltijden, zorgen vetmoleculen voor een ontstekingsreactie dat ondermeer leidt tot het verhinderen van de productie van stikstofoxide. De slagaderen verharden en dit kan leiden tot hartkwalen.

Walnoten bevatten verder antioxidanten en alfa-linoleenzuur, een omega-3 plantenvetzuur. Dit gezonde meervoudig onverzadigde vetzuur is vergelijkbaar met de omega-3 vetzuren in vis die atriale fibrillatie, hartkloppingen, helpen voorkomen bij sommige mensen. Ros is begonnen met nieuwe klinische proeven om te bepalen of dit zuur uit walnoten mensen met een onregelmatige hartritme kan helpen.

Aan het onderzoek deden 24 niet-rokende volwassenen met normaal lichaamsgewicht en bloeddruk mee. De helft had een normale cholesterolconcentratie en de andere helft een iets hoge concentratie. Vanaf twee weken voor en gedurende het onderzoek volgden de deelnemers een cholesterolverlagend Middellandsezee dieet. Het dieet was laag in verzadigde vetten, maar hoog in vezels of enkelvoudig onverzadigde vetten. De deelnemers kregen tijdens het onderzoek ook twee vette maaltijden. Aan de ene maaltijd werd 5 theelepels (25 ml) olijfolie toegevoegd en aan de andere 40 gram (8 gepelde) walnoten.

bron: Persbericht American College of Cardiology

Onderwerpen