Cannabis-gebaseerd synthetisch molecuul mogelijk hulpmiddel voor verzwakte zaadcellen van rokende mannen

De synthetische versie van een cannabisachtig molecuul, cannabinoïde-1346, herstelt het vermogen van zaadcellen van rokers om aan de buitenkant van humane eicellen te binden. Dit hebben Lani Burkman en collega’s werkzaam aan de University at Buffalo in de VS ontdekt.

Eerder onderzoek heeft laten zien, dat de zaadcellen van sigarettenrokers minder goed aan eicellen kunnen binden. Het medicijn verdubbelt de capaciteit van deze zaadcellen om aan eicellen te binden. Het bindingsvermogen van sommige zaadcellen is mogelijk weer tot op het niveau van zaadcellen van niet-rokers gebracht, volgens Burkman. Het resultaat is onverwacht omdat het roken van marihuana zelf de vruchtbaarheid bij mannen lijkt te verlagen.

Cellen van het reproductieve systeem hebben receptoren die natuurlijke cannabisachtige moleculen binden die in het lichaam worden geproduceerd. De wetenschappers behandelden daarom het sperma van rokers met cannabinoïde-1346. Vervolgens werden de zaadcellen bij uitgeholde eicellen gedaan. Deze eicellen waren origineel bestemd voor in vitro fertilisatie maar bleken niet bruikbaar. Onder de microscoop keken de onderzoekers dan hoeveel van de zaadcellen aan het eicelbuitenmembraan, de zona, bonden.

Het medicijn werkt mogelijk door het preferentieel binden aan specifieke receptoren op het buitenmembraan van de zaadcellen. Deze receptoren worden normaal gebonden door nicotine of andere cannabinoïde moleculen.

Het binden van zaadcellen aan de zona is een cruciale stap in eicelbevruchting. Burkman hoopt dat het nieuwe medicijn in de toekomst gebruikt kan worden, om het sperma van rokers te behandelen voor kunstmatige inseminatie.

bron: Newscientist.com

Onderwerpen