SNP’s maken weinig verschil

Kleine wijzigingen in het genoom leveren alleen een ander uiterlijk kenmerk op als ze in een hotspot zitten. Verder maken deze zogenoemde single nucleotide polymorphisms (SNP’s) weinig verschil voor het uiterlijk van een plant. Dat melden Groningse en Wageningse onderzoekers vandaag in Nature Genetics.

Volgens de onderzoekers houdt deze bufferende eigenschap van het genoom de soort in stand, maar ligt er wel een blauwdruk voor verandering klaar.

De onderzoekers bekeken 162 verschillende lijnen van Arabidopsis (zandraket) met daarin 50.000 SNPS en onderzochten deze op fenotype en moleculaire eigenschappen. Er waren precies zes hotspotregio’s aan te wijzen waar de SNP’s een verschil in de hoogte van de plant of de bloeitijd opleverden. Zaten ze elders in het genoom, dan leverde dit geen verschil op.

De resultaten van deze studie komen overeen met een eerdere Gronings artikel in Nature Reviews Genetics, waaruit bleek dat er slechts een beperkt aantal hotspot genen betrokken is bij immuunziektes zoals coeliakie en de ziekte van Crohn.

Bron: RUG/ Nature Genetics
Onderwerpen