Bij deze een uitnodiging van ESA en NASA om bij te dragen aan hun nieuwste Mars-missie. De ExoMars Trace Gas Orbiter gaat 2016 de lucht in om de Marsatmosfeer tot in detail te bemonsteren. Wetenschappers mogen ideeën aandragen voor instrumenten in dit ruimteschip. Alles wat bijdraagt aan het wetenschappelijke doel is welkom, aldus ESA.

Het doel is om gassen in de atmosfeer tot op enkele deeltjes per miljard te meten, met als hamvraag de herkomst van methaan in de atmosfeer. Is het een teken van leven of niet? De ontdekking van methaan in 2003 door de Mars Express kwam als een verrassing. Op aarde is methaan in de atmosfeer afkomstig van bacteriën of actieve vulkanen. Beide heeft men op Mars nog niet gezien. Bovendien zag men methaan slechts op drie gebieden aan het oppervlak ontstaan en vervolgens juist veel sneller verdwijnen dan verwacht. Dat er toch wat overblijft, doet vermoeden dat het ook snel wordt geproduceerd. De vraag is waardoor.

De te ontwerpen meetinstrumenten moeten nogal wat kunnen. Zo moeten ze gevoelig zijn voor kleine concentraties van veel verschillende moleculen, hun ruimtelijke verdeling in de atmosfeer kunnen detecteren, bepalen hoeveel water, ijs of stof in de lucht zit en atmosfeertemperatuur meten. Daarnaast mag dit weerstation niet zwaarder zijn dan 115 kg en maar 140 W elektriciteit gebruiken.

Onderwerpen