Bij het recyclen van onderdelen op elektronicadumpplekken komen giftige stoffen vrij die bij inademing tot ontstekingen en zelfs kanker kunnen leiden, zo melden Chinese onderzoekers van Zhejiang University.

In een voorgaande studie maten wetenschappers op en nabij een groot dumpterrein in de stad Taizhou verhoogde concentraties PCBs, PBDEs, PAKs, cadmium, chroom, lood en arseen. De chemische stoffen zijn onder andere afkomstig van afgedankte computers, televisies, printers en mobiele telefoons.

 

In de studie, gepubliceerd in Environmental Research Letters, werden op verschillende plekken in de buurt van de grootste elektronicadumpplek in China luchtmonsters genomen. Dit gebeurde elke dag van 11 oktober tot 25 oktober in 2007.

 

Stoffen in de lucht werden opgevangen op kwartsvezelfilters. De stoffen werden vervolgens uit de vezels geëxtraheerd en blootgesteld aan menselijke longepitheelcellen (A549-cellijn). Met behulp van de ELISA-techniek bepaalde men hoeveel IL-8- en p53-eiwitten de cellen produceerden. Ook werd de concentratie ROS, reactieve zuurstofdeeltje, gemeten.

 

Resultaat: door blootstelling aan de luchtmonsters verhoogde de productie van zowel IL-8, ROS als van P-53 significant in de longepitheelcellen.

 

IL-8, interleukine-8, is een eiwitsignaal van cellen en dient als ontstekingsparameter.

Zelfmoordeiwit p-53 wordt door cellen aangemaakt als er te veel DNA-schade is en dient dus als parameter voor schade aan het erfelijke materiaal.

ROS zijn reactieve zuurstofradicalen en dienen als parameter voor celstress.

 

Elk jaar wordt 20 miljoen ton aan elektronisch afval in de wereld geproduceerd. Hiervan exporteert men een groot deel naar China. Op het dumpterrein voor electronica in Taizhou zijn circa 60.000 werkzaam die per jaar twee miljoen ton aan elektronisch afval uit elkaar halen om de onderdelen te recyclen.

 

Hoofdonderzoeker Fangxing Yang waarschuwt dat deze mensen een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten en verschillende kankersoorten.

 

bron: iopscience

Onderwerpen