Na zijn promotie ging Alwies van der Heijden werken bij BRB International. Het experimenteren in het lab bevalt hem goed.

“Ik ken veel mensen die na hun promotie minder proeven willen doen en zich meer willen richten op schrijven en experimenten bedenken. Bij mij ligt dat anders. Zelf vind ik het wel prettig dat ik veel in het lab sta. Zo’n 60 tot 70 procent van mijn tijd ben ik het lab. Dat bevalt erg goed”, vertelt Alwies van der Heijden (28). In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar katalysatoren. Daarna vertrok hij naar Limburg om te werken bij BRB International.

Het Ittervoortse bedrijf is actief als inkoper, verkoper en verwerker van halffabricaten op het gebied van siliconen, smeermiddelen en additieven. “BRB International is een klein bedrijf en daarom heerst hier een informele sfeer. Ook heb ik hier veel vrijheid wat betreft de richting van het onderzoek.”

In zijn nieuwe baan houdt Van der Heijden zich bezig met siliconenrubbers. “Mijn doel is om sterkere transparante rubbers te maken die als onderdeel van LED-­lampjes kunnen dienen. Als het rubber minder licht absorbeert, werkt het LED­lampje veel efficiënter.

Van der Heijden ziet veel verschillen tussen zijn huidige werkgever en de universiteit. “De taak is gerichter, de doelstelling commerciëler en efficiëntie staat voorop. Je moet ook kijken naar productiekosten. Op de universiteit is kennis het doel. Hier wordt het onderzoek eerder vertaald in een product. Ik werk graag naar iets toegepasts toe.

Tijdens mijn promotie besteedde Van der Heijden veel tijd aan de presentatie naar buiten. Hij ging naar congressen en stak veel tijd in het schrijven van publicaties. “Nu kan ik me vrijwel volledig richten op het bedenken en uitvoeren van experimenten en het uitwerken van data.”

Samenwerken

Er heerst een hechte sfeer in het bedrijf. “Het grappige is dat de wetenschappers die hier werken allemaal een heel andere achtergrond hebben. Toch streven we allemaal hetzelfde doel na en daarom werken we goed samen. Op de universiteit is het net andersom. Daar heeft iedereen dezelfde achtergrond, maar is iedereen erg gericht op een eigen deelonderzoekje.”

Voorlopig zit van der Heijden wel goed bij BRB International. “Ik sluit niet uit dat ik ooit nog terugkeer naar de universiteit. Maar voorlopig denk ik echt nog niet aan een ander baan. Ik denk dat ik ook prima de rest van mijn carrière bij een bedrijf kan werken.”

KADERTEKST

Wat herinner je je van je eerste sollicitatie?

“Ik ging de sollicitatie voor mijn promotie in met het idee dat ik heel erg moest overtuigen. Maar het bleek dat ik min of meer kon kiezen uit meerdere onderwerpen.”

Wie zou je wel een dagje willen zijn?

“Iemand met een heel ander leven. De rapper Eminem lijkt me wel wat. Die hoeft zich niet veel van anderen aan te trekken, en ik zou graag muzikaal creatief zijn.”

Wat was je grootste blunder?

“Een keer had ik een experiment aangezet in de oven bij 500 °C. Een half uur nadat ik naar huis was gegaan werd ik gebeld dat er brand was uitgebroken. Mijn collega’s noemden me een week lang ‘brandstichter’.”

Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009

Onderwerpen