Oorzaak overlijden Britse tiener nog onduidelijk

In Engeland is gistermiddag een meisje overleden nadat zij een HPV-vaccin toegediend heeft gekregen. Het vaccin, Cervarix, wordt veel gebruikt tegen baarmoederhalskanker, ook in Nederland.

De 14-jarige Natalie Morton kreeg het vaccin op school en is diezelfde middag nog overleden in het ziekenhuis. Andere leerlingen klaagden over misselijkheid en duizeligheid maar zijn niet opgenomen. Onduidelijk is of het overlijden direct in verband staat met het vaccin. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er nu precies is gebeurd.

Cervarix, geproduceerd door GlaxoSmithKline, is sinds september 2008 onderdeel van het nationale vaccinatieprogramma in Engeland, en wordt aangeboden aan alle meisjes van 12-13 en 17-18 jaar oud. Wegens succes worden sinds december 2008 ook meisjes van 13 tot en met 18 gevaccineerd. In Amerika en Australië gebruikt men Gardasil, geproduceerd door Merck & Co.

In Nederland is het vaccin sinds 2009 ook onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Afgelopen februari ontvingen 380.000 meisjes tussen de 13 en 16 jaar oud een uitnodiging voor de 3 doses Cervarix. Reguliere inentingen van het RVP zijn vooralsnog uitgesteld tot het voorjaar van 2010 in verband met het Mexicaanse griepvirus.

“Omdat we nog niet weten wat er nou precies is gebeurd gaat de vaccinatie in Nederland gewoon door totdat we meer weten”, zegt Harald Wychgel, persvoorlichter van het RIVM. “Wij hebben nog nooit melding gehad van abnormale bijwerkingen. Enkel misselijkheid, duizeligheid en een pijnlijke arm maar dat is van voorbijgaande aard.”

Na HPV-vaccinatie zijn eerder bijwerkingen gemeld. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek dat in het land zelf zeker 8 gevallen van anafylaxie zijn veroorzaakt door het HPV-vaccin Gardasil. Dit zijn 2.6 gevallen op de 100.000, terwijl normaalgesproken bij vaccinatie sprake is van 0.1 ernstige bijwerkingen op de 100.000. Alle meisjes die kort na vaccinatie verschijnselen van anafylaxie vertoonden herstelden overigens wel volledig. De oorzaak van deze bijverschijnselen is nog onduidelijk.

Cervarix en Gardasil richten zich allebei op de meest voorkomende varianten van het humaan papillomavirus (HPV16 en HPV18), die in 70 procent van de gevallen oorzaak zijn van ontwikkeling van de baarmoederhalskanker. Gardasil is een quadrivalent virus. Het is gemaakt van 4 eiwitten van HPV 6, 11, 16 en 18. Cervarix daarentegen bestaat uit eiwitten van HPV 16 en 18. Eerder onderzoek heeft de werking van de twee vaccines naast elkaar gelegd, en daaruit blijkt dat de effecten zo goed als vergelijkbaar zijn.

Na een advies van de Gezondheidsraad en een aanbestedingsprocedure waaraan beide bedrijven deelnamen, koos Minister Klink uiteindelijk voor Cervarix.

HPV is seksueel overdraagbaar en zorgt in Nederland voor zo’n 200 dodelijke slachtoffers per jaar.

Bron: Times Online

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • rr5602

    PDF, Bestandsgrootte 0.43 mb

Onderwerpen