Amerikaanse Food and Drug Administration keurt mogelijk voor eind van jaar verkoop van vlees en melk van gekloond vee goed

Nieuw onderzoek heeft de FDA aangespoord om op korte termijn de publieke marketing van vlees- en melkproducten van gekloonde dieren goed te keuren. De data geeft aan dat de consumptieproducten geen risico inhouden voor consumenten. ‘Onze evaluatie geeft aan dat de producten van gekloonde dieren net zo veilig zijn, als het voedsel dat we elke dag eten’, aldus Stephen Sundlof, hoofd veterinaire geneeskunde bij de FDA.

Het grootste onderzoek waarop de FDA zijn beslissing baseert is een vergelijking van het vlees van het nageslacht van gekloonde en normale varkens, gedaan door het Amerikaanse Department of Agriculture’s Meat Animal Research Center. Het zaad van vier gekloonde en drie normale beren werd gebruikt om 89 vrouwtjes te bevruchten. Totaal werden 404 dieren van het nageslacht (242 van de klonen) grootgebracht en geslacht op het moment dat ze marktgrootte hadden bereikt. Op drie na waren de 14.036 metingen van de eiwitsamenstelling, vetzuurprofielen en andere vleescomponenten van het nageslacht van de klonen binnen hetzelfde bereik als die van de normale dieren. Enkel één van de metingen kon als abnormaal gezien worden.

Gekloonde dieren zijn momenteel nog erg duur, daarom werd voornamelijk het nageslacht van deze dieren bij de proeven gebruikt. Een ander onderzoek vergeleek wel de biochemische samenstelling van het vlees, bloed en urine van gekloonde en normale varkens. Er werd geen verschil gevonden.

Tegenstanders kunnen het goedkeuringsproces echter nog stoppen. De Center for Food Safety heeft een petitie ingediend die de FDA vraagt om klonen te reguleren als dierlijke medicijnen. Ook vraagt het om het effect van de klonen op het milieu en de gezondheid te evalueren. Ook de Amerikaanse producenten van melkproducten zijn van plan om een goedkeuring van de FDA te blokkeren. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat 60% van de Amerikaanse bevolking oncomfortabel is met het idee om dieren te kloneren voor voedsel en melk.

De FDA is mogelijk echter te laat. Veel eigenaren van klonen verkopen momenteel al sperma aan landbouwverenigingen en anderen voor het fokken van prijswinnend vee dat meedoet aan landbouw- en veeteelttentoonstellingen. De meeste van deze dieren worden vervolgens geslacht, verkocht en gegeten.

bron: The Washington Post

Onderwerpen