‘We zijn allebei harde werkers’

 

Twee Amsterdamse bachelorstudenten bekronen hun stage met een publicatie in Angewandte Chemie.

Je eerste echte onderzoeksresultaat gepubliceerd in het topblad Angewandte Chemie. Eva Blokker (20) en Dieuwertje Modder (21), bachelorstudenten scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam, zijn er maar wat trots op. “Ik heb het artikel meteen uitgeprint en aan mijn ouders en vriend laten zien”, zegt Blokker. “Ze begrepen er niet veel van, maar waren erg blij voor me.” Modder kon op iets meer begrip rekenen, omdat haar ouders beiden ook scheikunde aan de UvA studeerden. “Ik zie steeds beter in hoe bijzonder onze publicatie eigenlijk is. Misschien moet ik haar maar aan de muur hangen!”

 

Avonden doorwerken

De studenten begonnen in 2013 aan hun studie en werden al gauw vriendinnen. “We hebben dezelfde interesses en zijn allebei harde werkers”, vertelt Modder. Vorig jaar schreven ze zich samen in voor een onderzoeksstage bij promovendus Danny Broere uit de groep van Jarl Ivar van der Vlugt. Een maand lang beten ze zich vast in de reactiviteit van een nieuw hetero-bimetallisch goud-nikkel-complex, onder meer voor de hydratie van alkynen. De gemeten katalytische activiteit bleek in tegenspraak met de verwachtingen, maar de grondige analyse en oplettendheid van de studenten was wel een goede basis voor vervolgonderzoek. Toen het uiteindelijk tot publicatie kwam, hadden Blokker en Modder hun plaats in de auteurslijst meer dan verdiend. Broere prijst de motivatie en inzet van de studenten, die niet te beroerd waren avonden door te werken om experimenten tot een goed einde te brengen. “Daarnaast zijn ze prettig in de omgang en zie je ze zelden zonder glimlach.”

Het onderzoek is haar goed bevallen, vertelt Modder. “Ik dacht eigenlijk dat het niets voor mij was, maar dat kwam door mijn ervaringen met practica. Nu zie ik een promotie als een serieuze mogelijkheid.” Blokker is minder uitgesproken over haar toekomst, maar heeft wel de lol van de scheikunde ontdekt. “Ik wilde eigenlijk geneeskunde studeren, maar werd uitgeloot. Achteraf ben ik daar heel blij om. Ik heb er echt plezier in om in de theorie te duiken en chemische puzzels op te lossen.”

 

Postergirls

Blokker is inmiddels begonnen aan haar bachelorproject bij de groep voor theoretische chemie van de VU. Modder zit de komende maanden op de Université Pierre et Marie Curie in Parijs voor een stage op het gebied van heterogene katalyse. Toch zijn ze zeker geen ‘chemienerds’. Voor beiden is sport enorm belangrijk, Modder is bovendien heel taalvaardig en Blokker behoorlijk muzikaal. Zo zijn ze de ideale ‘postergirls’ voor de scheikunde en die rol vervullen ze met verve.

Modder ontving een topsector chemiebeurs en werd daarover meermaals geïnterviewd. Blokker is studentvoorlichter aan de UvA en ‘spiegelbeeld rolmodel’ bij VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. “Ik vind het belangrijk om mensen te helpen hun interesses te ontdekken”, zegt ze. “En ik wil de vooroordelen over scheikunde uit de wereld helpen. Zoals het idee dat je voor de rest van je leven in een labjas rondloopt, en dat scheikunde te moeilijk is. Als het je interesseert en je wilt er hard voor werken, dan is veel mogelijk!”