Het chaperonne-eiwit Hsp90 maakt de structuur van het p53-eiwit losser en niet vaster, aldus onderzoekers van het Scripps Research Institute (VS) in Nature Structural & Molecular Biology. Tot nu toe werd gedacht dat chaperonne-eiwitten andere eiwitten alleen maar helpen opvouwen naar hun actieve vorm.

Het heat shock protein Hsp90 komt veelvuldig voor in eukaryote cellen en vervult daar meerdere functies, zoals het vasthouden van eiwitten voor hormoonreceptoren. Een bekend ‘cliënt’-eiwit van Hsp90 is het tumorrepressoreiwit p53.

 

‘Er is veel onderzoek gedaan naar de cliënt-eiwitten van Hsp90 maar het was nog altijd onbekend hoe het complex van Hsp90 en het cliënt-eiwit eruitziet, of welk deel van Hsp90 precies bindt aan het eiwit’, aldus co-auteur H. Jane Dyson.

 

De onderzoekers vonden door middel van NMR, fluorescentie en waterstof/deuterium uitwisseling dat de structuur van p53 losser wordt in aanwezigheid van Hsp90. Dit gebeurt ook als alleen enkele domeinen van Hsp90 worden toegevoegd. De structuur van p53 lijkt dan op een ‘molten globule’, een eiwitstructuur waarin de secundaire structuur intact blijft, terwijl de tertiaire structuur variabel is.

 

Lange tijd werd gedacht dat eiwitten alleen in gevouwen vorm actief zijn, maar de onderzoekers Dyson en prof. Peter Wright van Scripps Research ontdekten al eerder dat ongevouwen eiwitten ook actief kunnen zijn. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat een eiwit in ongevouwen vorm een andere functie heeft dan in zijn gevouwen vorm. ‘Eiwitten blijken dus veel veelzijdiger dan altijd werd aangenomen’, aldus Dyson.

 

Bron: Scripps Research Institute

Onderwerpen