Pure chocolade, driemaal daags graag

Polyfenolen, die voorkomen in wijn, noten, vruchten en via cacao in chocolade helpen patiënten van het chronische vermoeidheidsyndroom. Dit stellen Britse onderzoekers van de Hull York Medical School.

Nadat een ME patiënte vertelde zich stukken beter te voelen toen ze pure chocola ging eten in plaats van melk, werd de ministudie gestart. Tien patiënten kregen twee maanden lang dagelijks pure chocola, of donker geverfde witte. Na een maand rust werd het omgekeerd. Diegenen die de echte donkere variant aten voelden zich stukken beter. Bovendien voelden ze zich vermoeider als ze stopten met het eten van 45g pure chocola per dag.

De relatief grote hoeveelheid polyfenolen in pure chocolade liet al eerder een gunstig effect zien bij hoge bloeddruk. De neurotransmitter serotonine werd al eerder in verband gebracht met ME. De polyfenolen lijken serotonine te verhogen en hiermee patiënten van het chronische vermoeidheidsyndroom te helpen.

De eerste reacties van ME-patiëntenverenigingen zijn sceptisch over het resultaat. Tot nader onderzoek zeggen de onderzoekers: “baat het niet, dan schaadt het niet”. Geen van de proefpersonen kwam aan tijdens het chocolade dieet.

Bron: BBC News

Onderwerpen