Plastic veiliger dan vetbolletjes

Een nieuwe vaginale gel van plastic bolletjes moet hiv voorkomen. Dat schrijven onderzoekers van Yale University deze week in Nature Materials.

De bolletjes zijn gemaakt van het bio-afbreekbare polymelkzuur co-glycolzuur met daarin siRNA dat het gen voor mitogen-activated protein kinase (MAPK) stillegt.

De onderzoekers brachten de bolletjes in de vagina bij muizen, waarna de bolletjes zich goed verspreiden in de vagina en de baarmoeder, zo bleek uit proeven met GFP gelabelde bolletjes.

Bovendien lieten de bolletjes gedurende twee weken hun siRNA los, waardoor de genexpressie lang werd geblokkeerd. Bovendien kregen de muizen geen irritatie in de vagina, terwijl dat met de huidige lipidebolletjes wel vaak gebeurt.

Omdat de farmawaakhond FDA het gebruikte polymeer al door de heeft goedgekeurd voor andere toepassingen, kan de weg naar de markt vrij kort zijn.

Een grote vraag blijft nog: hoe goed kunnen de bolletjes en het siRNA hiv nu voorkomen? De onderzoeksgroep werkt nu aan muizenproeven om dat te testen. Een zoektocht naar soortgelijke medicijnen, zoals microbicide vaginale gels, liep op een teleurstelling uit. Bij proefpersonen werkten deze gels niet tegen hiv.

Bron: Yale University

Onderwerpen