Asfalt is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Of je je nou te voet, met de fiets of in de auto verplaatst, het gaat zelden zonder asfalt. Maar vanwege de fossiele oorsprong zoeken producenten van deze onmisbare wegverharder naar manieren om het beter te recyclen of zelfs te vervangen door groene alternatieven.
Geen asfalt zonder aardolie. De petrochemische industrie produceert namelijk het basisingrediënt, bitumen, als restproduct. Maar met de stijgende olieprijs verwerken raffinaderijen de ruwe olie steeds efficiënter en houden ze minder bitumen over. Is er een alternatief? Of is recycling van oud asfalt de enige manier om ook in de toekomst aan de vraag naar asfalt te voldoen?
De stijgende olieprijs is niet de enige reden om alternatieven te zoeken voor het fossiele bitumen, vindt Wim Van den bergh, hoogleraar asfalttechnologie aan de Universiteit Antwerpen. Het productieproces van bitumen is namelijk energieverslindend. Volgens The Eurobitume life-cycle inventory for bitumen 3.0 uit december 2019 komt, als gevolg van de enorme energievraag, per ton bitumen ruim 150 kg CO2-equivalenten vrij tijdens de productie. Geopolitiek gezien is de zoektocht naar een alternatief eveneens interessant, zegt Van den bergh. ‘In Vlaanderen hebben we geen aardolieveld. En als Belg vind ik dat we dan misschien wat minder afhankelijk moeten worden.’ Maar asfaltproducenten kunnen bitumen niet zomaar vervangen. De productieprocessen van asfalt zijn door jarenlange ervaring geoptimaliseerd op het gebruik van dit kleefmiddel.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.