Het nieuwe koolstofdioxide-opvangsysteem van Siemens Energy – PostCap – is succesvol getest. Sinds september 2009 kon PostCap de vrijkomende koolstofdioxide uit een elektriciteitscentrale van het Duitse E.on opvangen met een efficiëntie van ruim negentig procent. Daarnaast is het energieverlies door PostCap aanzienlijk lager dan dat van vergelijkbare opvangsystemen, zo meldt Siemens Energy.

 

PostCap verwijdert koolstofdioxide uit de rookgassen door het op te lossen in een waterige aminozuur zoutoplossing. Hoe het proces precies in zijn werk gaat en wat er met het opgevangen koolstofdioxide gebeurt, is nog onduidelijk.

 

Wel wil Siemens kwijt dat bij deze methode – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van amines om CO2 af te vangen – geen emissies van oplosmiddelen plaatsvindt. ‘Wij vonden het belangrijk om geen nieuwe uitstoot te produceren tijdens de koolstofdioxide-opvang. Daarom hebben we van begin af aan gebruik gemaakt van de aminozuur zoutoplossingen, die geen gevaar vormen voor mens en milieu’, aldus Nicolas Vortmeyer, directeur New Technologies Fossil Power Generation van Siemens Energy. Daarnaast is bij PostCap na koolstofdioxide-opvang geen complexe nabehandeling van het rookgas nodig.

 

Voorlopig blijft het proces nog in testfase, zodat Siemens meer ervaring kan opdoen.

Onderwerpen