Thermochrome coatings voor energie-efficiënte ramen – woensdag 25 mei 16.00 uur

Thermochrome coatings-agenda2

Binnen het Sustainable Buildings programma van Brightlands Materials Center (BMC) hebben TNO en partners een thermochrome coating ontwikkeld voor energiezuinige ramen. Deze zogenaamde SunSmart-coating kan de transmissie van zonnewarmte door architectuurglas reguleren. Het thermochrome materiaal in de coating, namelijk vanadiumdioxide, kan afhankelijk van de glastemperatuur schakelen tussen een transparante en een blokkerende toestand voor infrarood licht. Op die manier kan de zonnewarmte die door het raam in het gebouw wordt gebracht, worden gereguleerd. Dit leidt tot een vermindering van de noodzakelijke koeling in de zomer en verwarming in de winter. Slimme ramen met de SunSmart-coating zijn perfect geoptimaliseerd voor gematigde klimaten. Simulaties van de energieprestaties tonen aan dat energiebesparingen van meer dan 23% en kostenbesparingen tot €750 per jaar voor een enkel huishouden mogelijk zijn.

Tijdens C2W live behandelt Buskens in elk geval de volgende drie vragen:

  1. Waarom vertoont vanadiumdioxide thermochrome eigenschappen?
  2. Hoe wordt BMC’s SunSmart-coating aangebracht?
  3. Wat zijn de volgende ontwikkelingsstappen naar een commercieel product?

foto Pascal

Pascal Buskens

Over de spreker:

Prof. Dr. Pascal Buskens (1980) studeerde scheikunde aan de RWTH Aachen University en promoveerde op onderzoek naar het reactiemechanisme en de ontwikkeling van nieuwe katalysatorsystemen voor een C-C-koppelingsreactie die allylische amines oplevert, waarvan hij een deel uitvoerde aan de Oxford University. In 2006 trad hij in dienst bij DSM, eerst als projectmanager en later als R&D programmamanager in de functionele coatings groep. In deze periode heeft Buskens met zijn team met succes anti-reflecterende coatings voor zonnepaneelglas ontwikkeld en op de markt gebracht, die de transmissie van zonlicht naar het paneel verbeteren en resulteren in een hogere energie-output. In 2011 is Buskens gaan werken bij TNO (de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek), waar hij momenteel principal scientist is. In 2016 ontving hij zijn habilitatie van de RWTH Aachen University voor zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op het gebied van ‘Nanostructured Optical Materials’. Sinds 2017 combineert hij zijn werk bij TNO met een hoogleraarschap aan de Universiteit Hasselt (België) bij de vakgroep Chemie. Zijn huidige onderzoeksinteresses zijn nanogestructureerde optische coatings voor energie-efficiënte ramen en zonnepanelen, en katalytisch actieve nanomaterialen voor zonlicht-gedreven chemische processen.

Tijdens de C2W live-webinars praat een expert je in een half uur bij over de stand van zake in zijn of haar vakgebied. Daarna is er een Q&A met vragen vanuit het publiek. Meld je nu aan! 

Neem actief deel via Zoom: na afloop van het webinar kunnen de deelnemers vragen stellen aan Pascal Buskens (vol=vol). Via Zoom krijg je automatisch een deelnamelink en een reminder. Ook verschijnt op deze pagina, vanaf circa 15.50 uur, een livestream van het webinar, hier is vragen stellen echter niet mogelijk. 

Let op: aanmelden via Zoom is alleen mogelijk voor leden van de KNCV. Ben je nog geen KNCV-lid? Kijk dan hier voor meer informatie.

Als je geen lid bent van de KNCV, kun je enkel de livestream via deze pagina bekijken. Je moet hiervoor wel geregistreerd staan als bezoeker op deze website, maar dat is gelukkig zo gebeurd via deze link. Of scrol naar onderen voor meer informatie over het aanmaken van een gratis profiel. Zonder registratie kan je het webinar niet kijken.

Eerder webinars kun je terugkijken via deze link.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.