Gekooid enzym reduceert CO2

Gekooid FDH

Beeld: Daniël Linzel, FDH-model: Jormakka, M., Tornroth, S., Byrne, B., Iwata, S., Astrojan

Sluit het enzym FDH op in een metal-organic framework (MOF) met magnetiet en het is stabiel genoeg om na CO2-reductie te worden gerecycled, laten Argentijnse onderzoekers zien in Chemistry – A European Journal.

Waar de mens heel veel moeite steekt in omzetten van het inerte CO2 in iets nuttigs, heeft de natuur daar interessante nanomachines voor in de vorm van enzymen. Het enzym formiaatdehydrogenase (FDH) zet normaal methanoaat (formiaat) om in CO2, maar onder bepaalde condities gebeurt het andersom.

Dat gegeven wilden Matías Aguirre, Cristina Ramírez en Yesica Di Iorio van de Universidad Nacional de Mar del Plata uitbuiten. Zoiets was al eens geprobeerd, door bijvoorbeeld het vrije enzym te gebruiken of het ergens op vast te zetten, maar de resultaten waren nog niet naar behoren, dus gooiden zij het over een andere boeg: ze sloten het op in een metal-organic framework.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk