Antimalariamiddel remt aanmaak testosteron in eierstokken

Artemisinine, vooral bekend als antimalariamiddel, heeft wellicht nog heel andere therapeutische toepassingen. Chinese onderzoekers beschrijven in Science hoe een artemisinine-derivaat de overvloedige aanmaak van ‘mannelijke’ hormonen, het voornaamste symptoom bij vrouwen met polycysteus ovarium syndroom, remt. 

Zo´n 10 tot 13 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd kampt met polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een hormonale stoornis waarbij overmatige vorming van blaasjes of cysten in de eierstokken de eisprong belemmert en zo leidt tot verminderde vruchtbaarheid. Vrouwen met PCOS hebben te weinig follikel stimulerend hormoon (FSH), terwijl de waarden van het luteïniserend hormoon (LH) en testosteron te hoog zijn. Door deze hormonale disbalans gaat de aandoening ook samen met een verstoorde stofwisseling, abnormale en overvloedige haargroei op het lichaam en gezicht en een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.  

Ondanks de hoge prevalentie is er nog geen genezende behandeling voor deze aandoening, maar wellicht komt daar nu verandering in. Chinese onderzoekers beschrijven in Science op 13 juni jl. de therapeutische potentie van artemether (ATM), een derivaat van het antimalariamiddel artemisinine, om de aanmaak van testosteron in de eierstokken te beïnvloeden. Dat gaat via een indirecte route. ATM stimuleert de afbraak van het enzym CYP11A1 (cytochrome P450 family 11 subfamily A member 1) dat de omzetting van cholesterol naar pregnenolone katalyseert en dat is de eerste stap in de biosynthese van testosteron. 

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk