‘MammaPrint is een test met internationale allure die door regeltjes in Nederland nog niet is doorgebroken’, aldus het Innovatieplatform een jaar geleden in een persbericht. Een half jaar nadat het Amerikaanse Times Magazine de glazen bol voor borstkankerpatiënten had bekroond als een van de beste innovaties van 2007, kwam er ook erkenning uit Nederland. De diagnostische DNA-chip van het Amsterdamse bedrijf Agendia werd uitgeroepen tot een van de vier meest baanbrekende zorginnovaties.

Met mammaPrint is veel nauwkeuriger dan voorheen vast te stellen hoe hoog het risico op uitzaaiingen is. minder borstkankerpatiënten hoeven hierdoor een dure én belastende chemokuur te ondergaan. Minister Ab Klink van Volksgezondheid is enthousiast. Logisch, de kosten kun je zo wegstrepen tegen de directe besparing op kosten voor chemotherapie, plus de winst van een korter ziekteverzuim en een betere levenskwaliteit. Als het aan Klink ligt, wordt de test opgenomen in de basisverzekering.

Een jaar later is dat echter nog steeds niet gebeurd, Klinks commitment ten spijt. Het grootste probleem: de kosten komen bij de ziekenhuizen terecht, terwijl de baten naar de zorgverzekeraars en de overheid gaan. Maar ook de oude Hollandse wijsheid ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’ ligt dwars. ‘Eigenlijk heb ik Agendia met tegenzin opgezet’, bekende Spinozaprijswinnaar René Bernards, een van de oprichters, vorig jaar in Het Parool. Het lukte hem destijds niet om de test te slijten aan de grote diagnostische bedrijven en hij wilde niet dat jarenlang onderzoek voor niets was geweest.

Agendia had ook lang een lastig verhaal te vertellen. Statistisch was er geen speld tussen te krijgen, maar bij de introductie van MammaPrint was van de helft van de genen op de chip de functie onbekend. Inmiddels staat van een veel groter percentage vast dat ze daadwerkelijk bij metastase betrokken zijn. Nieuw onderzoek laat zien dat je met de chip ook kunt voorspellen of chemotherapie aanslaat, wat opnieuw bewijst dat MammaPrint echt werkt. Zelfs de Amerikaanse FDA heeft zich laten overtuigen.

De voorlopers gaan nu eindelijk om. Het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis verheft de test als eerste ter wereld tot standaardonderdeel van de behandeling van borstkankerpatiënten. Het wordt tijd dat andere ziekenhuizen en zorgverzekeraars volgen. Als je jaarlijks talloze vrouwen de ellendige gevolgen van chemotherapie kunt besparen zonder extra kosten, dan is het zonde dat wantrouwen en regeltjes dat verhinderen.

msegers@c2w.nl

Bron: C2W Life Sciences 9, 2 mei 2009

Onderwerpen