Op 21 juni 2022 organiseert de KNCV een Meet & Greet in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Dit evenement bestaat uit twee delen: het Nationaal Chemisch Erfgoed en de Algemene Ledenvergadering.

Het Nationaal Chemisch Erfgoed gaat dit jaar naar de Rapenburg 31 te Leiden. Dit adres is vroeger in bezit geweest van zowel Franciscus Sylvius als Herman Boerhaave. Het pand werd in 1664 gebouwd voor Franciscus Sylvius (1614-1672), hoogleraar geneeskunde in Leiden. Hij richtte hier drie laboratoria in, waarin hij ook studenten liet experimenteren.

Sylvius stelde chemische verklaringen op voor fysiologische processen en bereidde in zijn laboratorium ook verschillende geneesmiddelen, zoals het geheimmiddel ‘vluchtig zout van Sylvius’, daarbij geholpen door de zusters Catharina en Johanna Agache, waarschijnlijk de eerste vrouwelijke scheikundigen in Nederland die we bij naam kennen.

Vanaf 1730 woonde de beroemde medicus en scheikundige Herman Boerhaave (1668-1738) in dat huis. Zijn leerboek Elementa Chemiae (1732) zou tot het einde van de achttiende eeuw het standaardwerk over scheikunde blijven.

Aansluitend vindt exclusief voor leden de Algemene Ledenvergadering van de KNCV plaats, die wordt afgesloten met een diner.

Tijdens de ledenvergadering worden alle zaken rondom het bestuur en beleid van de vereniging besproken en behandeld. Dit deel van het programma is exclusief toegankelijk voor KNCV-leden. Na aanmelding en controle op lidmaatschap ontvang je de stukken voor de ALV.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je nu aan via www.kncv.nl/meet-en-greet.

De registratie is tot 15 mei alleen geopend voor KNCV-leden, daarna openen wij het programma rondom het Nationaal Chemisch Erfgoed ook voor niet-leden.