De mobiele telefoons van ziekenhuispatiënten en hun bezoekers zijn vaak gecontamineerd met pathogenen, zo melden onderzoekers in het American Journal of Infection Control. Bij de aangetroffen beestjes zaten ook enkele multiresistente pathogenen.

Ongeveer 5 tot 10% van de ziekenhuispatiënten in Nederland loopt een ziekenhuisinfectie op. Zo’n infectie kan een gevaarlijke complicatie vormen voor de patiënt, en leidt ook vaak tot een langer verblijf in het ziekenhuis en dus hogere kosten.

 

Vooral door strenge regels omtrent de hygiëne op te stellen voor het personeel wordt gepoogd ziekenhuisinfecties zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens de onderzoekers zijn er verschillende publicaties over de mobiele telefoons van medisch personeel als mogelijke bron van pathogene bacteriën, maar was er nog nooit gekeken naar de mobiele telefoons van de patiënten zelf, of hun bezoek.

 

Mobiele telefoons waren enige tijd verboden in ziekenhuizen, maar inmiddels mag in de meeste Nederlandse ziekenhuizen op verschillende afdelingen weer mobiel gebeld worden.

 

De onderzoekers van de Faculty of Medicine Inonu University in het Turkse Malatya besloten monsters te nemen van de mobiele telefoons van het medisch personeel en die te vergelijken met die van de ‘patiëntengroep’ die bestond uit de patiënten zelf, hun bezoek, en mensen die patiënten gezelschap houden (patients companions).

 

Het bleek dat twee keer zoveel mobiele telefoons van de patiëntengroep met pathogenen gecontamineerd waren in vergelijking met de telefoons van het personeel (respectievelijk 39,6% en 20,6%). In de kweekjes van de patiëntengroep troffen de onderzoekers ook de meeste verschillende multiresistente pathogenen aan, waaronder MRSA en Klebsiella.

 

De onderzoekers geven wel toe dat er nog geen bewijs is voor een verband tussen ziekenhuisinfecties en bacteriën op mobiele telefoons, maar achten het wel verstandig om telefoons te desinfecteren. Omdat de meeste telefoons niet zo goed bestand zijn tegen vloeistoffen of hoge temperaturen, denken de onderzoekers zelf aan UV straling. Ook zouden siliconen telefoonhoesjes ingezet kunnen worden om verspreiding tegen te gaan.

 

Bron: Elsevier Health Sciences

Onderwerpen