Een Romeinse godheid en molecuul-dualiteit

Janusdualiteit

Dualiteit bij deeltjes wordt al langere tijd onderzocht. Zo staat in een minireview uit een Angewandte Chemie-editie van 2016 dat er al dertig jaar naar ‘Janus-objecten’ wordt gekeken. Ze zijn genoemd naar de godheid Janus, die de Romeinen associeerden met poorten, toekomst/verleden, overgang en dualiteit. Dat laatste kenmerk is vooral van toepassing op Janus-objecten en kun je vinden in bijvoorbeeld micellen, die zowel een hydrofoob als hydrofiel deel hebben.

Takamitsu Fukuda, Hiroyuki Furuta en collega’s van de Osaka en Kyushu universiteiten hebben nu een molecuul met ‘Janus-dualiteit’ gesynthetiseerd. Tijdens een eerdere studie vonden ze toevallig dat bij de synthese van pyrrolopyrrole aza-BODIPYs hun startmolecuul DPP een Schiff-base ofwel een gealkyleerde imine vormde aan één kant van het molecuul, terwijl de andere kant intact bleef. Die reactie bestudeerden ze in deze paper verder.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk