Thermochrome coatings voor energie-efficiënte ramen

Webinar 22c 4-3

Binnen het Sustainable Buildings programma van Brightlands Materials Center (BMC) hebben TNO en partners een thermochrome coating ontwikkeld voor energiezuinige ramen. Deze zogenaamde SunSmart-coating kan de transmissie van zonnewarmte door architectuurglas reguleren. Het thermochrome materiaal in de coating, namelijk vanadiumdioxide, kan afhankelijk van de glastemperatuur schakelen tussen een transparante en een blokkerende toestand voor infrarood licht. Op die manier kan de zonnewarmte die door het raam in het gebouw wordt gebracht, worden gereguleerd. Dit leidt tot een vermindering van de noodzakelijke koeling in de zomer en verwarming in de winter. Slimme ramen met de SunSmart-coating zijn perfect geoptimaliseerd voor gematigde klimaten. Simulaties van de energieprestaties tonen aan dat energiebesparingen van meer dan 23% en kostenbesparingen tot €750 per jaar voor een enkel huishouden mogelijk zijn.

Tijdens C2W live behandelt Buskens in elk geval de volgende drie vragen:

  1. Waarom vertoont vanadiumdioxide thermochrome eigenschappen?
  2. Hoe wordt BMC’s SunSmart-coating aangebracht?
  3. Wat zijn de volgende ontwikkelingsstappen naar een commercieel product?

foto Pascal

Pascal Buskens

Over de spreker:

Prof. Dr. Pascal Buskens (1980) studeerde scheikunde aan de RWTH Aachen University en promoveerde op onderzoek naar het reactiemechanisme en de ontwikkeling van nieuwe katalysatorsystemen voor een C-C-koppelingsreactie die allylische amines oplevert, waarvan hij een deel uitvoerde aan de Oxford University. In 2006 trad hij in dienst bij DSM, eerst als projectmanager en later als R&D programmamanager in de functionele coatings groep. In deze periode heeft Buskens met zijn team met succes anti-reflecterende coatings voor zonnepaneelglas ontwikkeld en op de markt gebracht, die de transmissie van zonlicht naar het paneel verbeteren en resulteren in een hogere energie-output. In 2011 is Buskens gaan werken bij TNO (de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek), waar hij momenteel principal scientist is. In 2016 ontving hij zijn habilitatie van de RWTH Aachen University voor zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op het gebied van ‘Nanostructured Optical Materials’. Sinds 2017 combineert hij zijn werk bij TNO met een hoogleraarschap aan de Universiteit Hasselt (België) bij de vakgroep Chemie. Zijn huidige onderzoeksinteresses zijn nanogestructureerde optische coatings voor energie-efficiënte ramen en zonnepanelen, en katalytisch actieve nanomaterialen voor zonlicht-gedreven chemische processen.

Eerder webinars kun je terugkijken via deze link.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.