Corona: varianten en vaccins

Webinar 14 4-3

Wanneer virussen zich vermenigvuldigen kunnen er kleine veranderingen optreden in hun genetische materiaal. Vaak hebben deze veranderingen geen effect of zelfs een negatief effect op het virus. Soms kan een mutatie leiden tot varianten die zich sneller kunnen verspreiden, ernstigere ziekte kunnen veroorzaken, of die slechter geneutraliseerd kunnen worden door ons immuunsysteem. Dr. Chantal Vogels neemt je mee in de wereld van virusvarianten.

Deze drie vragen worden in ieder geval beantwoord in het webinar:

  1. Hoe ontstaan coronavirus (SARS-CoV-2) varianten?
  2. Welke varianten circuleren op dit moment?
  3. Hoe goed werken vaccins tegen de verschillende varianten?

Chantal Vogels

Chantal Vogels

Over de spreker: Dr. Chantal Vogels is een Associate Research Scientist in het Department of Epidemiology of Microbial Diseases aan de Yale School of Public Health (Verenigde Staten). Haar onderzoek richt zich op de overdracht, verspreiding, en evolutie van vector-overdraagbare virussen. Dr. Vogels heeft haar BSc Biology, MSc Biology, en promotieonderzoek gedaan aan Wageningen University & Research (WUR). Gedurende haar studie en promotieonderzoek is zij gespecialiseerd in de ecologie van muggen en andere vectoren zoals teken en knutten, en de overdracht van virussen zoals het westnijlvirus en het zikavirus.

Vervolgens heeft zij haar carrière voortgezet aan de Yale School of Public Health, waar zij zich verder gespecialiseerd heeft in sequencing en genomic epidemiology. Sinds het begin van de COVID-19 uitbraak heeft het team waarvan zij deel uitmaakt zich ingezet om betere diagnostische testen te ontwikkelen, om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen, en om het effect van coronavirus varianten op vaccines beter te begrijpen.

Onze voorgaande webinars kun je allemaal terugkijken op deze pagina, ook daarvoor moet je geregistreerd staan als bezoeker.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.