Composietmaterialen opgebouwd uit organische en biokeramische nanodeeltjes

Webinar 18 4-3

Traditionele biomaterialen kunnen schade aan ziek bot niet herstellen. In C2W live laat Sander Leeuwenburgh (Radboudumc) zien hoe we met organische en anorganische nanodeeltjes zelf-assemblerende biomaterialen kunnen bouwen die hier hopelijk wel toe in staat zullen blijken. Zo zijn deze materialen poreus, zelfhelend en geven medicijnen zoals antibiotica direct in cellen af. Hierdoor kan botschade veroorzaakt door ziekten zoals infectie en kanker effectief worden behandeld. Leeuwenburgh zal zowel de basale materiaalkundige aspecten als diverse mogelijke toepassingen van deze nieuwe biomaterialen presenteren. 

Tijdens C2W live behandelt Leeuwenburgh in elk geval de volgende drie vragen:

  1. Waarom zijn biokeramische materialen zo geschikt ter vervanging van bot?
  2. Waarom zijn colloïdale materialen zo interessant voor toepassing als biomaterialen?
  3. Wat zijn de voordelen van nanogestructureerde biomaterialen ten opzichte van traditionele microgestructureerde biomaterialen?

Sander Leeuwenburgh

Sander Leeuwenburgh

Over de spreker: Sander Leeuwenburgh (Gouda, 1977) behaalde in 2001 (cum laude) zijn Master Materiaalkunde aan de Technische Universiteit Delft. In datzelfde jaar begon hij met zijn promotieonderzoek aan de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc. Daarnaast studeerde hij piano aan het Conservatorium in Arnhem, waar hij in 2005 een Master behaalde (eveneens cum laude). In 2006 promoveerde hij (cum laude) aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar biokeramische coatings voor botvervangende implantaten. 

Leeuwenburgh was gastonderzoeker op Rice University in Houston (VS) en Kyoto University in Kyoto (Japan). Hij is sinds 2006 verbonden aan de afdeling Tandheelkunde, aanvankelijk als postdoc, vervolgens als universitair docent, universitair hoofddocent en sinds 2018 hoogleraar. Sander Leeuwenburgh kreeg voor zijn onderzoek meerdere beurzen, waaronder VENI, VIDI en VICI beurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij werkt onder meer aan het ontwerp van injecteerbare en zelfherstellende biomaterialen die het eigen lichaam stimuleren tot zelfherstel van beschadigde of verloren gegane weefsels.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.