Marianne Heselmans
Marianne is freelance wetenschapsjournalist en partner in communicatiebureau ImpactReporters.
Marianne wil weten hoe het leven zo mooi kan werken, en kijkt daarom graag mee in het laboratorium. Daarbij vindt ze het heerlijk om van ontoegankelijke of versnipperde informatie een helder en aansprekend verhaal te maken. Een verhaal dat ook richting geeft aan een duurzamer samenleving.
Sinds haar studie moleculaire wetenschappen in 1990 heeft ze enkele honderden artikelen geschreven over onder andere biotechnologie, landbouw en natuur. Deze verhalen schreef ze voor binnen- en buitenlandse opdrachtgevers. Daarnaast heeft ze enkele tientallen trainingen wetenschapscommunicatie verzorgd. Sinds 2001 is ze vaste medewerker van C2W lifesciences.
Contactinformatie
- Website:
- http://www.sciencejournalist.eu/
- Nieuws
Compacte wateranalyse
Hoe bepaal je nog onbekende, mogelijk giftige stoffen in water? Geautomatiseerde toxiciteitstests kunnen een oplossing bieden, leert de nieuwe FractioMate van de Vrije Universiteit Amsterdam en partners.
- Nieuws
Waarom je hond geen fruit hoeft te eten
High-throughput DNA sequencing is geen gemakkelijk onderwerp voor op verjaardagen. Toch weet bio-informaticus en schrijver Ken Kraaijeveld er onderhoudende verhalen over te vertellen.
- Opinie & Columns
Chimaera-embryo’s wel of niet laten uitgroeien?
Mag je dierlijke embryo’s met daarin menselijke stamcellen, ofwel chimaera, laten uitgroeien voor organen? Ethicus Henk Jochemsen, Wageningen University & Research, is tegen. Ethicus Guido de Wert, Universiteit Maastricht, is voor.
- Nieuws
Bioplastic uit rioolwater veelbelovend
Vijf Nederlandse waterschappen willen een fabriek gaan bouwen die bacterievet uit rioolwater omzet in bioplastic korreltjes. Als de extractie en de verwerking iets goedkoper worden, kan bioplastic uit afvalstromen het laboratorium ontgroeien.
- Nieuws
Geduld voor Europese plantenveredelaars
Nog niet eerder waren plantenrassen zo efficiënt van nieuwe eigenschappen te voorzien als met CRISPR-Cas. In de EU is het echter nog onduidelijk of het om ggo’s gaat, dus zijn bedrijven afwachtend.
- Nieuws
Inhaalslag voor gentherapie
Gentherapie werkt bij meer dan honderd patiënten en nieuwe technieken komen er aan. Breekt deze therapie eindelijk door?
- Nieuws
Veevoer van bacteriën, de toekomst?
Finse onderzoekers laten bacteriën in methaanrijk biogas eiwitten maken voor veevoer. Dertig jaar geleden leidde dit onderzoek tot een economische strop.
- Nieuws
Detectie in een druppel
“We hebben de afgelopen 2 jaar ongeveer tien eiwitten in hersenvocht gevonden die betrokken zijn bij MS”, zegt onderzoeksleider Theo Luider, hoofd van het laboratorium Neuro-Oncology & Clinical and Cancer Proteomics op het Erasmus MC in Rotterdam. Dat is bijzonder, want tot op heden was de ...
- Nieuws
De aantrekkingskracht van miniaturisering
Met magnetische bolletjes kan Philips zelfs enkele picomollen biomarkers in bloed of speeksel aantonen. Dankzij deze draagbare tests zijn hartaanvallen aan te tonen en drugsgebruikers op te sporen. ‘De markt hiervoor wordt groot en divers.’
- Nieuws
Meer spin-offs, meer debat
Er zijn écht keuzes gemaakt – een aantal goede genomicsgroepen valt buiten de prijzen, terwijl geheel nieuwe centra worden opgezet. Maar toch, veel kritiek op het businessplan 2008-2012 van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) verwachten directeur Diederik Zijderveld (rechts op de foto) en manager ...