Jop de Vrieze
Jop schrijft over de menselijke en maatschappelijke kant van de life sciences en beschouwt de actualiteit door een kritische (levens-)wetenschappelijke bril.
Jop is afgestudeerd als medisch bioloog en wetenschapscommunicator. Werkzaam voor diverse media in binnen- en buitenland, van Libelle en Marie Claire tot De Correspondent en Science Magazine. Won de AAAS Kavli Science Journalism Gold Award 2016 in de categorie grote krant, met een onderzoekswetenschapsjournalistiek verhaal dat hij met zijn vrouw Zvezdana Vukojevic schreef naar aanleiding van de doodgeboorte van hun zoon Mikki.
Contactinformatie
- Website:
- http://wwww.jopdevrieze.nl/
- Verdieping
De belofte van snelle en goedkope geruststelling
Een blaastest voor COVID-19 heeft een groot voordeel: snelheid. Maar is het ook betrouwbaar? Misschien is dat uitgangspunt nooit realistisch geweest, vraagt Jop de Vrieze zich af.
- Nieuws
Twee keer ‘corona’: kan het?
Zijn herinfecties met SARS-CoV-2 toch niet zo zeldzaam? Of is er iets anders aan de hand?
- Nieuws
In Vlaanderen komt alles samen
Mocht het coronavaccin van Pfizer en BioNTech inderdaad binnenkort in België en Nederland worden toegediend, dan komt dat uit de Pfizer-fabriek in het Belgische Puurs. Hoe gaat het er daar aan toe?
- Nieuws
Door de lucht
Het debat over de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus duurt voort. Nu de tweede golf is gearriveerd en de winter voor de deur staat, is de vraag wat er moet gebeuren om binnenruimtes coronaproof te maken.
- Nieuws
Snel een veilig vaccin
In razend tempo loodsen farmaceuten en wetenschappers verschillende coronavaccins door de toelatingstrajecten. ‘Het gaat in de media steeds over veiligheidsrisico’s, maar tot nu toe zijn er vooral grote financiële risico’s genomen.’
- Nieuws
Over grote en kleine druppels
Verspreidt het coronavirus zich nu via grote druppels of tevens via kleinere aerosolen die langer in de lucht blijven? Ventileren is hoe dan ook belangrijk.
- Nieuws
Versneld vaccin tegen SARS-CoV-2
Heel de wereld smacht naar een vaccin tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Wat komt daarbij kijken en hoe staat het met de meest in het oog springende initiatieven?
- Nieuws
Handboek immunologie verdient update
Lang werd gedacht dat het aangeboren immuunsysteem geen geheugen had. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit wél zo is. En dat vaccinaties er zowel een positieve als een negatieve invloed op kunnen uitoefenen.
- Nieuws
De wereld houdt de adem in
De kans is groot dat het nieuwe coronavirus 2019-nCoV inderdaad een pandemie gaat veroorzaken. Daarmee is niet gezegd dat de situatie ernstig zal worden, al kan ook een mild virus voor flinke maatschappelijke ontwrichting zorgen.
- Nieuws
Nieuwe adjuvantia kloppen op de deur
‘Je wilt het immuunsysteem wel in alarm zetten, maar niet laten overreageren’
- Nieuws
Veiligheid voorop bij vaccinproductie
In de discussie over vaccinaties gaat het zelden over de productie van vaccins. Hoe borg je de veiligheid daarvan eigenlijk, en wat gebeurt er als er iets misgaat? ‘We meten bijna meer dan we productiestappen hebben.’
- Nieuws
Stapsgewijs naar een hiv-vaccin
Vijfendertig jaar na de identificatie van hiv is er nog altijd geen vaccin. De vele tegenslagen hebben het veld tot bescheidenheid gedwongen, maar ook geleid tot inzichten die een vaccin steeds dichterbij brengen.
- Nieuws
Type vaccin beïnvloedt immuunreactie
De immuunreactie op een vaccin met stukjes virus of bacterie, verschilt wezenlijk van die op een infectie of een vaccin met een hele, verzwakte ziekteverwekker, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
- Nieuws
Veelzijdig RNA als hype
RNA is veel meer dan het loopjongetje van ons DNA. Zo lijken cellen met elkaar te communiceren door RNA uit te wisselen, zelfs tussen verschillende organismes. Maar over het effect zijn onderzoekers verdeeld.
- Nieuws
Cellijnen onder de loep
Al sinds begin jaren tachtig is er veel commotie rondom gecontamineerde cellijnen. Deze maand verscheen er weer een verontrustende publicatie over. Hoe erg is het nu eigenlijk?
- Opinie & Columns
Faagtherapie, is het echt zo simpel?
In De Wereld Draait Door deed Antoinette Hertsenberg uit de doeken hoe je resistente bacteriën kunt bestrijden met bacteriofagen en waarom de medische gemeenschap er niet aan begint. Wat klopt er van dit verhaal?
- Nieuws
Precisie-pen voor tumorlocalisatie
Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om tijdens de operatie met een massaspectrometrie-pen het weefsel te analyseren en zo nauwkeuriger te bepalen waar de tumor zich bevindt.
- Nieuws
Hoognodige inactivatie
Een Amerikaans lab heeft met DNA-editing retrovirussen die xenotransplantatie van varkensorganen belemmeren, onschadelijk gemaakt. Maar niet iedereen gelooft in het belang van deze doorbraak.
- Opinie & Columns
Apotheker krijgt het voortouw
Utrechtse onderzoekers lanceren een plan om apothekers met een handzame bio-nespresso zelf op het individu afgestemde medicijnen te laten produceren. Is dit de toekomst of een onrealistisch plan?
- Nieuws
Hiv-patiënt steeds beter af
Sinds twintig jaar is hiv op effectieve wijze onder controle, maar hiv-patiënten lopen wel een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziektes. Dankzij een nieuwe generatie van hiv-remmers verbetert hun perspectief.