We hebben het laatste nieuws verzameld uit de cleanroom-sector. Fusies, uitbreidingen en nieuwe faciliteiten komen aan bod.

SRBA-Group-project2

SRBA-Group-project

SRBA Group: Brecon en Muller Afbouw Groep fuseren

Brecon en Muller Afbouw Groep bundelen al hun activiteiten onder de naam SRBA Group: Smart Reliable Building Achievements. Beide partijen werkten al langer samen op het gebied van controlled environment projecten, met name cleanrooms. Het hoofdkantoor van SRBA Group is gevestigd in Eindhoven en het nieuwe bedrijf omvat vijf divisies, ieder met hun eigen specialisatie. Zo zijn alle internationale activiteiten rond de bouw van laboratoria en cleanrooms gebundeld in SRBA Controlled Environment. De ontwikkeling, productie en montage van cleanroom- en laboratoriuminterieur is de specialisatie van SRBA Interior. De overige drie divisies richten zich op respectievelijk afbouwsystemen, modulaire prefab-oplossingen en onderhoud. SRBA Group telt 150 medewerkers, aangevuld met een flexibele schil van 600 monteurs.

Cleanroom Combination Group klaar voor verdere groei

Met het instappen van Craft Capital als financiële partner kan Cleanroom Combination Group, CCG, de volgende fase van het groeitraject in. CCG, gevestigd in Bergeijk, is gespecialiseerd in ontwerp, realisatie en onderhoud van hoogwaardige cleanrooms voor partijen in de farma-, biotech-, hightech- en laboratoriumsector. Met het brede aanbod aan producten en diensten wil CCG opereren als een one-stop-shop voor bedrijven en instellingen in deze snelgroeiende markten. De investering vanuit het Nederlandse fonds Craft Capital biedt CCG de mogelijkheid om het aanwezige groeipotentieel verder te realiseren.

Imec Leuven breidt cleanroom uit

Begin mei kwam het nieuws dat onderzoekscentrum imec de bestaande cleanroom in haar vestiging in Leuven flink gaat uitbreiden. De faciliteit van 4000 m2 is in 2016 gebouwd voor onderzoek naar chips, maar slechts voor de helft compleet afgerond en in gebruik genomen. De aanhoudende hausse in de chipsindustrie zorgt ervoor dat nu ook de andere helft, die dus met een vooruitziende blik al basaal was aangelegd, nodig is. Momenteel wordt hard gewerkt om dit deel, dat nog in ruwbouw verkeert, uit te rusten met de benodigde filter- en regelsystemen. Als alles volgens planning verloopt is dit nieuwe deel in het najaar gereed voor gebruik.

ASML en TU Eindhoven realiseren nieuwe onderzoeksfaciliteit

De langdurige relatie tussen ASML en de Technische Universiteit Eindhoven krijgt verdere verdieping. Beide partijen kondigden eind april aan hun samenwerking te versterken met een tienjarig strategisch onderzoeksprogramma gericht op plasmafysica, halfgeleiderlithografie, mechatronica en kunstmatige intelligentie. Daarnaast komt er een nieuwe onderzoeksfaciliteit van ASML op de universiteitscampus, waarin onder meer een state-of-the-art cleanroom wordt gerealiseerd. Het gaat hierbij om een totale investering van enkele honderden miljoenen. De nieuwe faciliteit biedt ruimte aan ongeveer vijfhonderd onderzoekers van zowel de TUE als ASML.