Onthulling van het zevende Nationaal Chemisch Erfgoed en KNCV-ALV

Sinds 2018 erkent de KNCV locaties met een belangrijke rol in de geschiedenis van de chemie door middel van het Nationaal Chemisch Erfgoed. Eerdere ontvangers van deze eer zijn onder andere het Teylers Museum (Haarlem), het Grote Kantoor (Delft), de Sonnenborgh (Utrecht), het Van ’t Hoff laboratorium (Amsterdam), het voormalig woonhuis van Boerhaave en Sylvius (Leiden) en het Farmacologisch Laboratorium (Oss). Dit jaar voegt het Concerthuis in Groningen zich bij deze bijzondere lijst.

Het Concerthuis

Het Concerthuis is geselecteerd vanwege zijn buitengewone historische betekenis voor de chemie in Nederland. Sinds 1831 fungeerde het pand als het centrale punt voor het Natuur- en Scheikundig Genootschap (NSG). Hier gaf de scheikundige Sibrand Stratingh (1785 – 1841), een van de oprichters van het NSG, tientallen lezingen en demonstraties. Hij deed belangrijk onderzoek op het gebied van de chemie, farmacie, elektriciteitsleer, hygiëne en techniek. In 1835 presenteerde Stratingh hier een elektrisch karretje, de eerste voorloper van de elektrische auto, dat bijdroeg aan zijn internationale roem. Sinds 1940 is het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG), de opvolger van het NSG, eigenaar van dit pand.

Op 13 juni vindt de officiële onthulling plaats in Groningen, een moment om deze erkenning te vieren. De middag start tussen 13.30 en 14.00 met een kopje koffie of thee en een Groninger koek. Daarna vinden verschillende lezingen plaats om het Nationaal Chemisch Erfgoed 2024 te belichten. Na afloop van de lezingen vindt de onthulling van de plaquette plaats met een proostmoment. De KNCV organiseert aansluitend de Algemene Ledenvergadering (ALV) voor haar leden, gevolgd door een buffetdiner.

Wil je meer weten over het rijke verleden, het heden en de toekomst en aanwezig zijn bij de onthulling van het Nationaal Chemisch Erfgoed? Kom dan op 13 juni 2024 naar het Concerthuis in Groningen.

Meer informatie is te vinden op de website van dit evenement.

Kalender-240613