Een leuk dagje uit met klasgenoten, een dag om te onderzoeken of laboratoriumonderwijs bij je past of een serieuze strijd om een leuke geldprijs én de eer? Het een sluit het ander niet uit. Dat bleek afgelopen dinsdag en woensdag tijdens de vierde editie van het Bèta Tournament, georganiseerd door Summa Laboratorium, ROC Rijn IJssel, Montessori College en Fontys Lerarenopleiding.

Podium voor laboratoriumonderwijs

In laboratoria is er volop werk en het werk in een laboratorium is diverser dan je denkt. Dat ervaren leerlingen tijdens het uitvoeren van deze opdrachten maar al te goed. Daarom organiseren we elk jaar het Bèta Tournament waar vmbo-gt studenten van middelbare scholen aan mee kunnen doen.

Twee wedstrijden

Dit jaar vond het Bèta Tournament niet alleen in Eindhoven plaats op het vertrouwde Summa Laboratorium, maar daagde ook het Rijn IJssel Laboratorium in Arnhem studenten uit om mee te doen. Dit maakt het Bèta Tournament dus voor meer middelbare scholieren toegankelijk. Op dinsdag 6 februari deden er 20 teams mee in Eindhoven en op woensdag 7 februari 14 teams in Arnhem. Het is ook dit jaar weer goed om te zien dat verschillende steden weer goed vertegenwoordigd zijn.

IMG_3467

Beeld: Bèta Tournament

Waterkwaliteit 

Net zoals bij voorgaande edities werden de opdrachten tot het laatste moment geheimgehouden. Dit jaar stond het Bèta Tournament in het teken van water. In opdracht van Aquon, partner voor watergerelateerd onderzoek, onderzoeken leerlingen de verschillende vormen van waterkwaliteit. Zo kan de kwaliteit van water perfect zijn voor bepaalde diersoorten, maar funest zijn om in te zwemmen.

Daphne van het Heerbeeck College in Best boog zich onder andere over de vraag wat voor dier ze voor zich zag en of het dier in schoon of vervuild water leeft. Daphne: “Je moet heel goed naar de details van het dier kijken. Als je namelijk een poot voor een staart aanziet, verwar je het makkelijk met een ander dier die misschien wél goed in dat water kan leven.”

IMG_3544

Beeld: Bèta Tournament

Op de vraag aan Denna van het Ravelijn College uit Steenbergen wat zij van de dag vond, vertelt ze: “Het is veel lezen, maar als je gewoon doet wat je gevraagd wordt, dan lukt het wel.” Teamgenoot Maro vult aan: “Maar toch ben ik blij als ik weer een proefje mag uitvoeren, dan zie ik tenminste snel resultaat!”

Docentenprogramma

Ook voor de meegereisde docenten was het een inspirerende dag. Zij waren niet alleen aanwezig om hun leerlingen te zien ploeteren op de opdrachten, maar volgden ook een speciaal voor hen samengesteld docentenprogramma met interessante presentaties en workshops die veelal te maken hadden met onderwijsvernieuwing in het vmbo.

IMG_3466

Beeld: Bèta Tournament

Prijsuitreiking

De hoogste eer halen is natuurlijk iets om trots op te zijn. Maar natuurlijk gaan de leerlingen er graag met één van de drie geldprijzen vandoor.

1e plaats (€100,- p.p.): Curio Effent uit Oosterhout: Ryan van de Vorst, Elena Biemans, Marino Besems

2e plaats (€50,- p.p.): Udens College uit Uden: Daan van den Brand, Amber Zerbiche, Aïcha van der Aalst

3e plaats (€25,- p.p.): Aloysius de Roosten uit Eindhoven: Hala Sokar, Renske Fernand, Rune Krom 

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Carl Roth, C3 en TechniScience.

Het winnende team uit Oosterhout reageert enthousiast: “De biologie-opdrachten gingen gesmeerd; we waren vlug klaar. Met de scheikunde-opdrachten hadden we wat meer moeite, vooral met het zout mixen. De duidelijke taakverdeling die we van tevoren hebben gemaakt, hield ons wel bij de les. Ik denk dat vooral de samenwerking ons de winst heeft opgeleverd!”

IMG_3715

Het winnende team van Curio Effent uit Oosterhout 

Beeld: Bèta Tournament

Meer over het Bèta Tournament