Isolatie staat zelfs steevast bovenaan op lijsten met slimme klimaatmaatregelen. ‘Verduurzamen van je huis begint met isoleren’, stelt bijvoorbeeld MilieuCentraal, de nationale onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid. Daarom zijn niet alleen huizen, maar ook fabrieken goed ‘ingepakt’.

Warmte ‘ontsnapt’. Daarom trekken we in de winter een warme trui aan en thermo-ondergoed. Ook ons huis heeft een ‘jas’ om warm te blijven: muren hebben een isolerende spouw, onder het dak en de vloer liggen isolatieplaten en in de kozijnen zit dubbelglas. Wist je dat het juist ‘luchtige’ materialen zijn die goed isoleren? Isolatie van je huis bespaart energie en helpt dus tegen klimaatverandering.

Hoe je jezelf goed inpakt tegen kou, daar weten poolvolkeren zoals de Inuit en Samen alles van. Hun kennis vind je terug in kleding voor wintersporters, bergbeklimmers en moderne poolavonturiers. Maar in plaats van traditioneel bont, kiezen de recreatiekoukleumen vaak voor lichte kunststofvezels.