Het was een hit op LinkedIn: een bewegende druppel die achterna werd gezeten door een andere druppel en hem vervolgens ‘vangt’. Dit experiment uit de groep van Peter Korevaar geeft inzichten in fysisch-chemische processen die je terugvindt in het leven.
Voedingsproducten in de supermarkt laten vaak een groot spoor van restproducten achter. Dat is zeker het geval voor de cashewnoot. Onderzoekers uit Colombia komen in ACS Food Science & Technology met een oplossing: plantaardige burgers gemaakt van de zogeheten cashewappel.
Een internationaal team heeft ontdekt dat een achtring een tot nu toe over het hoofd gezien potentieel heeft voor chiraliteit. Zijn verrassende robuustheid opent interessante toepassingen, zo melden ze in ChemPhotoChem.
Echografie was tot nog toe te onnauwkeurig om individuele cellen te visualiseren. In Science presenteren fysici van de TU Delft nu een microscopietechniek die cellen in levende organen in beeld weet te brengen met ultrageluid.
Een alcoholvrij biertje smaakt toch net wat anders dan een normaal biertje. Dit heeft onder andere te maken met het verwijderen van de alcohol. Het onderzoek van Scott Lafontaine in ACS Food Science & Technology duikt in alternatieve gisten waarmee je er smaakvollere biertjes kunt brouwen.
Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
In de zoektocht naar de meest geschikte duurzame brandstof voor de luchtvaart komen onderzoekers van de KU Leuven met een nieuwe aanpak, waarbij ze twee katalytische stappen combineren, zo valt te lezen in ChemSusChem.
Op 17 april werden in NEMO Science Museum in Amsterdam de For Women in Science fellowships 2025 uitgereikt aan vier vrouwelijke wetenschappers werkzaam aan Nederlandse universiteiten.
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren in Biomacromolecules een nieuwe weefsellijm op basis van complexe coacervaten. Door de inzet van overbruggende polymeerketens blijft de lijm beter plakken.
Een samenwerking tussen onderzoekers uit Eindhoven, Essen en New York zet in op een ‘moleculaire lijm’ als behandeling van diabetes type 2. De lijm richt zich voornamelijk op het ChREBPα eiwit dat betrokken is bij de verwerking van glucose en het activeren van de insulineproductie.
This year’s edition is about exploring new opportunities in fusion for your business
Minisymposium georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle
Lezing door de KVCV Sectie Voeding
Excursie georganiseerd door de Gronigse Chemische Kring
Annual meeting by the NVMS