Vakblad Science pakte onlangs uit met twee papers over nieuwe manieren om rechtstreeks lithium uit pekel te halen. Maar of deze echt baanbrekend zijn?
Medisch wetenschapper Eric Reits krijgt de KNCV Van Marumpenning voor zijn tomeloze inzet om meer aandacht te genereren voor de ziekte van Huntington. ‘Cartoons zijn een krachtige manier om de aandacht erbij te houden en complexe zaken uit te leggen.’
Transities in de samenleving weerspiegelen zich ook binnen verenigingen zoals de KNCV, schrijft Jan-Willem Toering. ‘We spreken niet met één stem, maar bieden een arena voor debat.’
In een artikel uit 2023 in JACS werd voorgesteld om de definitie van waterstofbruggen uit te breiden met hydriden. Een team uit Amsterdam pleit nu in hetzelfde tijdschrift ervoor om de definitie van waterstofbruggen juist te houden zoals ze is.
Ieder jaar beloont de KNCV de beste mbo-scriptie met de Gouden Vlam. De twee finalisten van dit jaar vertellen over hun afstudeerproject.
Onderzoekers van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op bijzondere arseensulfide-pigmenten gestuit waarmee onder meer Rembrandt zijn werk extra liet glimmen.
Nat zand wordt keihard door een stroomstootje. Opgeloste mineralen vormen dan een natuurlijk ‘cement’ dat de zandkorrels stevig bijeenhoudt.
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam sleepten de Ig Nobel-prijs voor de chemie 2024 in de wacht.
Van een onhandelbaar en vreemd goedje groeide rubber uit tot een intens gewilde grondstof voor tal van nieuwe materialen en toepassingen. Die behoefte stimuleerde ook het onderzoek naar synthetische varianten. Daarmee traden de elastomeren toe tot de polymeerfamilie.
Hoe je studenten kunt trainen in het doen van zelfstandige projecten, daar heeft de Technische Universiteit Eindhoven iets op bedacht: Challenge-Based Learning.
Recente studies wijzen op verhoogde risico’s op bloedstolsels en hartfalen bij langdurig gebruik van de zoetstoffen xylitol en erythritol.
Er was flink wat inzet en tijd nodig voordat BioBTX de financiering van hun eerste plant op commerciële schaal rond had. ‘Je moet echt de tijd nemen om te zorgen dat iedereen elkaar begrijpt.’
Veronique Van Speybroeck ontvangt in oktober de Francqui-prijs voor haar pionierswerk aan het nabootsen van katalyse via simulaties.
Laat micro-organismen gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat is het credo van de Delftse start-up Nature’s Principles. ‘Wij gebruiken de competitie tussen bacteriën om heel veel melkzuur te produceren.’
Om te laten zien dat computationele chemie echt impact kan hebben op (industrieel) onderzoek, biedt de TheoCheM groep van de VU Amsterdam nu een computationele spoedcursus aan.
Door aanpassingen in het ontgassingsproces kon Ineos Styrolution Antwerpen het zuiverheidsgehalte van haar foodgrade High Impact Polystyreen (HIPS) verhogen.
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
Met chemici in films en boeken kan columnist Jenny Hasenack zich, tot haar teleurstelling, vaak toch niet identificeren.
Natúúrlijk is jouw onderzoek grensverleggend en veelbelovend, maar dat hoef je er bij hoofdredacteur Esther Thole niet zo in te peperen. En laat die Heilige Graal ook maar achterwege.
Turend door een vuil raam, overdenkt columnist Enith Vlooswijk hoe belangrijk een open blik is voor onderzoekers. Ook al zit er veel ruis in de weg.
Columnist Jenny Hasenack kan zich goed inleven in moleculen. Maar bij het bergop fietsen helpt dat haar niet naar de top.
Hoofdredacteur Esther Thole neemt de ‘meest ongrijpbare positie’ in de academische hiërarchie onder de loep en vraagt zich af of een reforming niet op z’n plek is.
The theme of NPS 19 is “Bridging Sustainable Process and Product Technology”. The development of sustainable processes and the design and manufacture of environmentally benign (bio-based) chemical products are key to addressing societal challenges.
Het Bèta & Technologie Festival is een bruisend evenement voor en door bètadocenten en toa’s.
Haast dagelijks horen we over gevaarlijke vervuiling door PFAS, bestrijdingsmiddelen of andere giftige stoffen. Hoe kan dit en vooral, wat zou het Nederlandse beleid moeten zijn voor deze zeer zorgwekkende stoffen in relatie tot het EU beleid ‘Chemicals Strategy for Sustainability; Towards a Toxic-Free Environment’? Pakken we dit nu echt goed aan?
Een kleurrijk en grappig prentenboek neemt kinderen mee op reis door de veelal onzichtbare offshore- en energiesector.
Tentoonstelling Design voor de planeet in Designmuseum Den Bosch bewijst dat klussen aan je leefomgeving een fascinerend tijdverdrijf is.
Show deChemie is een ideaal boek voor scheikundedocenten en TOA’s die hun demonstratiearsenaal willen vergroten.