Verspreid over Europa ontvangen 494 onderzoekers een ERC Starting Grant van €1,5 miljoen. Onder de gelukkigen vinden we ook enkele leden van de KNCV, NBV en NVBMB.
Met kwantumchemische berekeningen analyseert een Utrechts-Amsterdams team de synthese, reactiviteit en bindingsvorming van nikkelcarbeencomplexen, staat in Chemistry – A European Journal.
Veronique Van Speybroeck ontvangt in oktober de Francqui-prijs voor haar pionierswerk aan het nabootsen van katalyse via simulaties. ‘Fundamenteel onderzoek levert kennis die straks voor creatieve oplossingen kan zorgen.’
Als antibioticaresistente veroorzaker van levensbedreigende longontstekingen is Pseudomonas aeruginosa berucht en gevreesd. Maar ook onbegrepen, want hoe weet deze bacterie zo diep door te dringen in het longweefsel?
Twee weken lang analyseerde een handzaam Laser Speckle Imaging-apparaat De Nachtwacht op een paar centimeter afstand. Dit project vormt de overgang van onderzoeken naar restauratie van het beroemde schilderij.
Een internationaal team heeft een synthesestrategie bedacht waarmee je NCF3-, SCF3-, en OCF3-anionen kunt maken voor farmaceutische toepassingen met veel minder PFAS-afval genererende stappen.
Met de natuurlijke bouwsteen α-liponzuur kun je polymeren maken die zich gedragen als superlijm en eenvoudig lokaal te recyclen zijn, laten Amerikaanse onderzoekers zien in Science.
Met een combinatie van hitte en licht kun je symmetrische σ-bindingen asymmetrisch breken, laten Duitse onderzoekers zien in Nature.
C2W | Mens & Molecule sprak met vier dove wetenschappers om te laten zien waar zij tegenaan lopen, hoe gebaren voor wetenschappelijke begrippen ontstaan en wat de (onverwachte) voordelen zijn van gebarentaal in de chemie.
In het meinummer van C2W | Mens & Molecule bespraken we de opgang van de thermoharders. Nu zijn de vervormbare en gemakkelijk te verwerken thermoplasten aan de beurt. We presenteren ze in een muzikaal kleedje.
De WHO heeft de uitbraak van een nieuwe, agressievere mpox variant uitgeroepen tot public health emergency of international concern. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor het nieuwe virus.
Door cellen een derde cofactor te laten produceren hopen onderzoekers meer grip te krijgen op de biotechnologische productie van gewenste stoffen door micro-organismen.
Decennialang was uranium een saaie business. Maar van alle kanten wordt de nucleaire wereld momenteel opgeschud.
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
De alomtegenwoordige aanwezigheid van water heeft invloed op materialen. Dynamische dampsorptie, een technologie die is geoptimaliseerd door Surface Measurement Systems, gebruikt dat gegeven om een hele reeks chemische eigenschappen van materialen te achterhalen.
Met een investering van €80 miljoen op zak gaat BioBTX in Delfzijl een grootschalige fabriek bouwen voor de productie van benzeen, tolueen en xyleen uit afvalplastics. Dankzij een door het bedrijf ontwikkeld tweestapsproces kunnen deze basischemicaliën met hoge yield worden geproduceerd uit een breed scala aan grondstoffen.
Polymeerproducent Covestro en Hogeschool Windesheim werken in Zwolle aan een proef waarbij zogeheten cobots een deel van de repetitieve handelingen bij kwaliteitstesten overnemen.
Natúúrlijk is jouw onderzoek grensverleggend en veelbelovend, maar dat hoef je er bij hoofdredacteur Esther Thole niet zo in te peperen. En laat die Heilige Graal ook maar achterwege.
Turend door een vuil raam, overdenkt columnist Enith Vlooswijk hoe belangrijk een open blik is voor onderzoekers. Ook al zit er veel ruis in de weg.
Columnist Jenny Hasenack kan zich goed inleven in moleculen. Maar bij het bergop fietsen helpt dat haar niet naar de top.
Hoofdredacteur Esther Thole neemt de ‘meest ongrijpbare positie’ in de academische hiërarchie onder de loep en vraagt zich af of een reforming niet op z’n plek is.
Om toekomstige chemische crises te voorkomen moeten we veel meer grip krijgen op de immense hoeveelheid stoffen die ons omringt, schrijft Saer Samanipour.
Mastering and improving bioprocessing
Avondlezing door prof.dr. Hans Davidson, georganiseerd door de Bossche Chemische Kring
Learn from experts and meet and greet others from the Dutch agri, food and industrial biotech community
Show deChemie is een ideaal boek voor scheikundedocenten en TOA’s die hun demonstratiearsenaal willen vergroten.
In Ketens van fossiele grondstoffen probeert Ton van Helvoort grip te krijgen op de geschiedenis van de chemische industrie.
In De Vitaminepioniers reconstrueert Rob van den Berg de ontdekking van vitamines en de strijd die daarmee gepaard ging.