Twee studentes lopen stage in het Wonderlab in NEMO, de natuurwetenschappelijke ‘speeltuin’ in Amsterdam.

Een groep kinderen van een jaar of tien gehuld in witte labjas en uitgerust met veiligheidsbril is heel geconcentreerd aan het werk in het Wonderlab. Terwijl een koppeltje scholieren enthousiast in zelfgemaakte lijm staat te roeren, testen twee andere kinderen zonnebrandcrème. De twee stagiaires Femke Winsemius en Marjolijn Stam helpen de kinderen bij hun experimenten.

 

Experimenten

Ongeveer gedurende de helft van de week werken de twee op het lab om de bezoekers, vooral kinderen natuurlijk, te begeleiden. De rest van de tijd zijn ze bezig met het ontwikkelen van nieuwe proeven voor in het Wonderlab, maar ook experimenten die je thuis kunt doen. De laatste worden op de website van NEMO (www.e-nemo.nl) geplaatst. De proeven moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Er mogen geen gevaarlijke stoffen gebruikt worden en nog veel belangrijker, het moet echt iets uitleggen. Een goed experiment heeft een duidelijke probleemstelling die na het doen van de proef een antwoord krijgt. De proeven sluiten allemaal aan bij verschijnselen uit het dagelijks leven.

Voor de stagiaires is het van belang dat ze altijd vriendelijk, rustig en behulpzaam blijven. “Er komt hier een grote variëteit aan mensen. Scholieren van de basisschool zijn vaak gemotiveerd, middelbare scholieren een stuk minder. Het is leuk om te proberen ze dan toch enthousiast te maken”, zegt Femke. Marjolijn voegt toe: “Als er een kind wanhopig bij een proefje zit en je het zodanig kan uitleggen dat hij het snapt, is dat natuurlijk mooi. Het leukste is als ze dan nog een proefje willen doen en blij weggaan.” Er zijn natuurlijk ontzettend enthousiaste kinderen, zoals eentje die later als hij groot is professor wil worden naar aanleiding van een middagje NEMO.

Een minder leuk aspect van het Wonderlab is de oogdouche, en niet omdat die nou zo vaak gebruikt moet worden. “Vooral op drukke dagen zetten kinderen die nogal eens open en dan kun je weer dweilen”, zeggen de stagiaires. Soms is het vervelend dat de kinderen rommel maken en niet opruimen. Het ergst zijn eigenlijk de kinderen die niet te motiveren zijn. “Waarom ben je hier dan?”, vragen we ons dan wel eens af. Maar over het algemeen vinden de twee stagiaires het werk in het lab erg leuk en gevarieerd. “Ieder dag zijn er weer nieuwe vragen of onverwachte situaties waarvoor je een creatieve oplossing moet verzinnen. Dit maakt het werken in het Wonderlab erg afwisselend”, zeggen ze.

 

Lerarenopleiding

Femke zit in de laatste fase van haar studie biologie aan de Vrije Universiteit en Marjolijn loopt tegen het einde van de opleiding scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Marjolijn is de eerste Utrechtse scheikundestudent die in het Wonderlab van NEMO stage loopt. Vanuit de VU komen regelmatig studenten. Vooral bij studenten die de masteropleiding Educatie en Communicatie doen is een groot animo voor een stageplaats in het Wonderlab. De keuze voor een stage bij NEMO was voor de twee studentes niet onlogisch. Zowel Marjolijn als Femke zijn van plan na hun studie de lerarenopleiding te gaan doen. Dit is een goede voorbereiding om te zien of het werken met kinderen hen ligt.

Onderwerpen