Van te lang hetzelfde doen, leer je niets nieuws. Door jobrotatie kom je bij Dow in aanraking met verschillende werkvelden.

Gülay Kartal (32) werkt nu een jaar bij Dow Benelux in Terneuzen als process engineer. Haar functie bestaat uit het verbeteren van bestaande fabrieken en het ontwerpen van nieuwe. De vacature voor de baan zag ze in Intermediair.

“Wat ik leuk vind aan het werk is dat de oplossingen die je bedenkt ook uitgevoerd worden”, zegt Gülay. “Alleen als een multidisciplinair review team akkoord gaat natuurlijk. Je ziet dat je werk echt bijdraagt aan een optimale werking van de fabriek en dat geeft voldoening. Dit heb ik gedurende het jaar dat ik hier werk al een paar keer meegemaakt.

Een voorbeeld hiervan was een warmtewisselaar in een nieuwe fabriek. Een paar maanden na de start-up begon deze problemen te geven: De koeling was onvoldoende. Nadat ik het systeem had bestudeerd, constateerde ik dat de leiding voor de koelvloeistof te klein was. Toen de fabriek eenmaal op maximale capaciteit ging draaien, bleek de drukval in de leiding te groot te zijn, waardoor maar een deel van de koelvloeistof de warmtewisselaar haalde. Ik heb een grotere pijp ontworpen en nu werkt het weer.”

Minder leuk werk kent Gülay ook. ”Soms krijg ik routinevragen, bijvoorbeeld of ik een data-sheet kan maken voor een regelklep. Dit heeft voor mij weinig uitdaging.”

Negen jaar geleden kwam Gülay vanuit Turkije naar Nederland om in Delft Chemische Technologie te studeren. In 1997 studeerde ze af bij professor Moulijn (Industriële Katalyse). “Deze studie was een goede basis, ook al gebruik ik maar iets van tien procent van de kennis in mijn werk nu. Aan de andere kant leer ik veel nieuwe dingen hier, zoals bedrijfsnormen, nieuwe technologieën en het werken in globale teams.”

Open deur cultuur

De sfeer op het werk is heel informeel. “We hebben een open deur cultuur en weinig hiërarchie. Mijn baas zit een deur verder en ik kan er gewoon binnenlopen. Begeleiding krijg ik op basis van behoefte. Als ik een mentor nodig heb, moet ik er zelf naar toe stappen.”

Gülay heeft ook bij een klein bedrijf gewerkt, maar dat is haar niet bevallen. Ze kreeg te weinig opdrachten, zodat ze de uitdaging miste. “Bij Dow word ik blootgesteld aan een internationale omgeving. Dit bevordert mijn persoonlijke ontwikkeling en ik leer werken met mensen met andere achtergronden. In een klein bedrijf heb je dat niet, want die opereren alleen lokaal. Aan de andere kant val je binnen een groot bedrijf minder op. Als je goed bent, dan ben je een van de vele goede krachten hier.”

Leercurve

Bij Dow werk je minstens drie jaar in dezelfde functie en daarna kun je wisselen volgens een jobrotatiesysteem. “Drie jaar is het minimum om productief genoeg te zijn geweest. Je hebt een soort stijgende leercurve, omdat je kennis en ervaring opdoet. Doe je echter te lang hetzelfde werk, dan vlakt de curve af en is het tijd om iets anders te gaan doen. Ik wil straks bijvoorbeeld naar manufacturing.”

Veel starters weten nog niet goed wat ze precies willen doen. Gülay adviseert hen vooral verschillende functies te proberen. “Je kunt zo kijken wat je het leukst vindt, maar het kost wel tijd. Bij mij heeft het ook vijf jaar geduurd maar nu bevalt het. Stop vooral niet met zoeken als het niet bevalt.”

Onderwerpen