Op 7 en 8 december vindt het grootste chemiecongres in Nederlands plaats: NWO CHAINS is dit jaar op locatie in Veldhoven én online te volgen.

Schermafbeelding 2021-11-22 om 09.43.13

Een van de plenaire sprekers is Timothy Noël, hoogleraar flowchemie aan de UvA (zie ook pagina 12), aan wie we de Gouden Medaille uitreiken. Aansluitend geeft hij een lezing over zijn onderzoek waar continuous-flow processing centraal staat. De andere plenaire sprekers zijn materialenspecialist Takuzo Aida (Japan), pionier in fotokatalyse Burkhard König (Duitsland) en expert in structuur- en biochemie Wei Yang (Verenigde Staten).

‘We zijn enthousiast om weer een fysiek congres te organiseren’, zegt Ralf Boland van NWO. ‘We merken dat onderzoekers elkaar echt weer willen ontmoeten en daar is CHAINS een prachtig moment voor. Helaas kunnen we door coronabeperkingen nog niet de 1.500 deelnemers ontvangen zoals gebruikelijk. Daarom bieden we het volledige programma ook online aan, dat je bovendien ook achteraf terug kunt kijken.’

Verbreding én verdieping

Op de vooravond aan CHAINS vinden diverse masterclasses plaats. Eén daarvan gaat over publiceren en wordt gegeven door Jonathan Faiz (Wiley) in samenwerking met de KNCV. Hij geeft tips voor het schrijven van een manuscript en vertelt hoe je jouw paper succesvol indient. Let op: er is plek voor maximaal 25 deelnemers per masterclass.

Op 7 december organiseert de KNCV-sectie Computationele en Theoretische Chemie (CTC) een focussessie ‘Kunstmatige intelligentie en machine learning voor scheikundige ontdekkingen’. Deze sessie laat drie wetenschappers aan het woord over het belang van machine learning voor hun onderzoek:

  • Dr. Mohamad Moosavi (Freie Universität Berlin) gebruikt machine learning voor het ontwerpen van nieuwe poreuze MOF materialen.
  • Dr. Laura Filion (UU) vertelt hoe ze structuren ontdekt in supergekoelde vloeistoffen en colloïdale systemen.
  • AI4Science PhD-student Jim Boelrijk (UvA) ontwikkelde automatische optimalisatie algoritmen voor optimale scheiding in 2D vloeistofchromatografie.

Van Arkelprijs

Op de tweede dag van CHAINS, 8 december, organiseert de KNCV-sectie Soft Matter de focussessie ‘Soft matter chemistry in action’. Het gaat hierbij onder andere om polymeren die zichzelf assembleren door Brownse bewegingen en om colloïdale katalysatoren die goedkope chemicaliën omzetten in iets waardevols. Ook maakt de sectie van deze gelegenheid gebruik om de KNCV-Van Arkelprijs 2018-2019 uit te reiken, wat om praktische redenen niet eerder kon. De drie sprekers zijn:

  • Dr. Alessandro Ianiro (Adolphe Merkle Institute, Zwitserland)
  • Dr. Jessi van der Hoeven (UU)
  • Dr. Pepijn Moerman (Johns Hopkins University, VS)

Onderwerpen