Nieuwe materialen bouwen met behulp van colloïdale zelforganisatie

Webinar 17 4-3

De recente beschikbaarheid van rationeel ontworpen bouwstenen zoals moleculen, nano-deeltjes en colloïden opent nieuwe manieren om functionele materialen met specifieke mechanische, optische of magnetische eigenschappen te maken. Een grote uitdaging blijft echter het begrijpen van de relatie tussen de eigenschappen van bouwstenen en de orde/wanorde in spontaan gevormde structuren.
In deze C2W live laat Janne-Mieke Meijer (TU/e) zien hoe we met colloïden meer kunnen leren over zelforganisatie. Zoals, wat de invloed van de colloïdale vorm en interactiepotentiaal is op de kristalstructuren en fouten die er in kunnen staan. Verder laat ze zien hoe we door het gebruik van complexe colloïden nieuwe inzichten kunnen krijgen in de fundamentele krachten, mechanica en ontwerpprincipes die hun zelforganisatie beheersen en hoe deze weer gebruikt kunnen worden in het maken van nieuwe materialen.

Tijdens C2W live behandelt Meijer in elk geval de volgende drie vragen:

  1. Wat zijn colloïden? En waarom organiseren die zich spontaan?
  2. Welke factoren beïnvloeden de zelforganisatie?
  3. Wat voor toepassingen hebben colloïdale materialen?

Ook gaat ze in op welke röntgenverstrooiing en microscopie technieken ze gebruikt voor het bestuderen van de verschillende aspecten van colloïdale zelforganisatie.

Janne-Mieke Meijer

Janne-Mieke Meijer

Over de spreker: Dr. Janne-Mieke Meijer is universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar ze de bij de vakgroep ‘Soft Matter and Biological Physics’ van de faculteit Toegepaste Natuurkunde haar eigen experimentele groep heeft: ‘Colloidal Soft Matter’. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van colloïdale zelforganisatie met het ultieme doel om nieuwe materialen te maken met unieke mechanische, optische en/of elektronische eigenschappen.

Dr. Meijer heeft haar BSc in Scheikunde (2006), MSc in Nanomaterials (2009) en haar promotieonderzoek in Fysische en Colloïd Chemie (2015) gedaan bij de Universiteit Utrecht. In haar promotieonderzoek heeft ze zich gespecialiseerd in het bestuderen van colloïden met hoge resolutie microscooptechnieken en röntgenverstrooiing. Hierna heeft zij haar onderzoek voorgezet bij de Universiteit van Lund in Zweden en de Universiteit van Konstanz in Duitsland waar ze zich verder verdiept heeft in het meten van de krachten tussen de colloïden. Begin 2019 is Dr. Meijer teruggekeerd naar Nederland bij de Universiteit van Amsterdam dankzij een Veni beurs van NWO. Sinds juli 2020 werkt ze als universitair docent aan de TU/e.

 

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.