Maatschappij
-
Verdieping
Een Europees netwerk voor scheikundedocenten
Het European Chemistry Thematic Network (ECTN) kijkt tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst in april naar vraagstukken voor docenten.
-
Verdieping
Mendel en zijn erfenis
De hedendaagse biologische en medische wetenschappen zijn ondenkbaar zonder kennis van de genetica. Bij het opbouwen van die kennis speelde Gregor Mendel een cruciale rol.
-
Verdieping
Welkom bij IUPAC | CHAINS 2023!
Voor je het weet is het augustus en dan barst IUPAC | CHAINS 2023 los in Den Haag. Floris Rutjes geeft alvast een voorproefje van het programma.
-
Verdieping
De valkuil van recycling
In 2050 moet de Nederlandse economie circulair zijn. Recycling is daarin onmisbaar, maar niet dé oplossing.
-
Verdieping
‘Leren over life sciences in een realistische omgeving’
Onlangs werd op het Wetenschapspark in Niel ViTalent geopend, het eerste sectoraal competentiecentrum voor de life sciences in Vlaanderen.
-
Verdieping
Rubberberg verdient meer aandacht
In alle aandacht voor hergebruik van consumentenproducten lijken we een enorme afvalstroom over het hoofd te zien: autobanden.
-
Verdieping
Een opleiding voor brede specialisten
De steeds complexere wereldproblemen vragen om een combinatie van specialisatie en interdisciplinariteit.
-
Verdieping
Kerncentrales: kleiner, veiliger, schoner?
Nu energie-gerelateerde problemen van alle kanten komen groeit de geloofwaardigheid van een energiebron die decennialang in het verdoemhoekje zat.
-
Verdieping
Groene bedrijventerreinen: méér dan een bijenhotel
Slechts 1% van het oppervlak van bedrijventerreinen is groen. Dat is niet alleen slecht voor flora en fauna, maar ook voor de mensen die er werken.
-
Verdieping
Duurzame verpakkingen centraal in nieuwe opleiding
Naarmate de wereldbevolking groeit, groeit ook de vraag naar duurzame voedselverpakkingen. Daarvoor wil de Universiteit Gent experts gaan opleiden.
-
Verdieping
De wereld is klaar voor waterstof
In de energietransitie is er één belofte waarvan we de potentie nog lang niet genoeg benutten: waterstof. Dat betoogt ‘waterstofprof’ Ad van Wijk.
-
Verdieping
Samenspannen voor meer spel in de scheikundeles
Van escape rooms tot ganzenbord met reactievergelijkingen; gamificatie van het scheikundeonderwijs kan op heel veel manieren.
-
Verdieping
Farma in Oss, al 100 jaar een begrip
Volgend jaar viert Oss dat het 100 jaar geleden is dat Organon werd opgericht en daarmee de farmaceutische industrie in Nederland van de grond kwam.
-
Verdieping
Oude apparatuur is geen afval
Otto van de Beek past de principes reparatie, hergebruik en refurbishing toe op alle laboratoriumapparatuur van de Universiteit Utrecht. Geen apparaat verdwijnt zomaar naar de stort.
-
Verdieping
Games en apps voor chemie-onderwijs
Een internationaal, multidisciplinair consortium onderzoekt hoe je virtual en augmented reality kunt inpassen in leerprogramma’s.
-
Verdieping
Vernieuwende master materiaalkunde
De nieuwe master Materiomics aan de Universiteit Hasselt leidt studenten interdisciplinair op: van biochemie en biofysica tot kwantummechanica en computerkunde.
-
Opinie & Analyse
Behandel álle studenten gelijk
Ondanks dat er formeel geen onderscheid is tussen mbo-, hbo- en wo-studenten, is de praktijk toch anders, constateren Karen Elfes en Mark Hoorens.
-
Nieuws
20 juli 1897: een bijzondere promotie
Vandaag precies 125 jaar geleden mocht Geertruida van Maarseveen zich, als eerste Nederlandse vrouw, doctor in de chemie noemen.
-
Verdieping
Hands-on leren op een innovatiepark
Soms is het lastig om als student de connectie met praktisch bedrijfsonderzoek te maken. Het verst gevorderd is CHILL op de Brightlands Chemelot Campus.
-
Verdieping
Van een olifant een veiligheidssituatie maken
Hoe stimuleer je veilig gedrag op het lab onder bètamensen en waar moet die stimulans vandaan komen?
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- Pagina4
- volgende Pagina