Carrière & Opleiding
-
Nieuws
Onderwijsvernieuwing in het hbo
De conferentie van Domein Applied Science was een groot succes: plenaire lezingen, paneldiscussies, workshops en natuurlijk de pitch-competitie.
-
Verdieping
Biomaterialen voor borstregeneratie en subcellulair printen
Coralie Gréant (29) kreeg haar passie voor de medische wetenschap met de paplepel ingegoten. Nu combineert ze haar doctoraatsonderzoek naar materialen voor borstregeneratie met BIO INX, een spin-off die bio-inkten ontwikkelt.
-
Verdieping
Microbiologische co-culturen voor in de fabriek
Rinke van Tatenhove-Pel (29) startte in 2020 haar eigen onderzoeksgroep aan de TU Delft. Ze is uitzonderlijk jong, maar Van Tatenhove-Pel blijft bescheiden.
-
Verdieping
Zeg het eenvoudig, want jargon sluit mensen uit
In deze serie legt presentatiecoach Marloes ten Kate uit hoe je effectief communiceert. Deze keer: herken en vermijd jargon.
-
Verdieping
Fermenteren, decoderen en de T-celrespons analyseren
Sander Wuyts ziet twee rode lijnen in zijn carrière: DNA en computers. Zijn startup moet met machine learning het immuunsysteem decoderen.
-
Verdieping
Waarom elk goed wetenschappelijk verhaal een probleem heeft
In deze serie legt presentatiecoach Marloes ten Kate uit hoe je effectief communiceert. Deze keer: zet een probleem centraal.
-
Verdieping
Voorbij de universiteit kijken
Marina Pilz Da Cunha stapte na haar prijswinnende PhD toch uit de academische wereld. Lees hier haar verhaal.
-
Verdieping
Vier diploma’s en nog lang niet uitgeleerd
Lisa van Lieshout voltooide achtereenvolgens een bachelor Applied Science, een bachelor en een master educatie en een salesopleiding.
-
Verdieping
Chemie moet open zijn voor iedereen
In de chemie in Nederland werken maar weinig mensen met een beperking. Is dit vakgebied relatief moeilijk en onveilig, of moet de chemische wereld gewoon wat meer openstaan voor de mogelijkheden?
-
Verdieping
Onderscheidend in sales
Bij het beroep verkoper denk je al snel aan een werknemer in een winkel of autodealer. Maar een salesfunctie in een farma- of biotechbedrijf is van een heel andere orde.
-
Verdieping
Waarom een PhD niet je enige keus is
Moet je na je master écht promoveren, omdat je kansen op de arbeidsmarkt anders beperkt zijn? Niks van waar!
-
Verdieping
Toetsen als motivator
De afstemming tussen leerdoelen en toetsing in het onderwijs kan beter, stellen Rotterdamse onderzoekers. Ook oprichter van de KNCV-commissie Onderwijs Huib van Drooge ziet de pijnpunten én oplossingen.
-
Verdieping
Fundamentele kennis voor een praktische neus
Papers publiceren is an sich niet heel bijzonder, maar wel als je nog student bent. Leon Smook wist tijdens zijn masterafstudeeropdracht in het coronajaar drie papers te publiceren. Je zou kunnen zeggen dat hij er een ‘neus’ voor heeft.
-
Opinie & Analyse
'Hoe jonger de persoon is die ik spreek, hoe groter de kans dat ze een positieve herinnering hebben aan scheikunde'
De ergste reactie die ik ooit gekregen heb op het feit dat ik scheikunde studeerde, is moeilijk om in woorden te vatten. Een man van wie ik jaren geleden een tweedehands tafel kocht toen ik op kamers ging, had me eerst schattend aangekeken en gezegd: ‘Rechten. In Leiden.’
-
Verdieping
‘Een examen moet een zekere mate van voorspelbaarheid hebben’
In mei van dit jaar maakten zo’n 25.000 leerlingen het centraal examen scheikunde vwo. Evert Limburg (Cito), Jacqueline Wooning (College voor Toetsen en Examens), Theo Reijnen (scheikundedocent) en Chantal Tiemessen (eindexamenkandidaat 2021) geven een kijkje achter de schermen en blikken terug.
-
Media
Hoe smaakt aardbei-DNA?
Wat begon als een hobbyproject is uitgegroeid tot een YouTube-kanaal met drie miljoen abonnees. De man achter NileRed blijft het raar vinden dat mensen zijn chemie-video’s massaal bekijken.
-
Verdieping
In zestig jaar kan een hoop veranderen voor studenten
Prof.dr. Wim Nieuwpoort is in mei negentig jaar geworden, Marjolein de Jager is in september 2020 begonnen met haar promotieonderzoek. Allebei houden ze zich bezig met computationeel onderzoek. Hoe kijken beide generaties naar hun studie en de computationele wetenschap?
-
Verdieping
‘Voor elk college moet je denken: dit gaat de mother of all lectures worden!’
Zeggen dat Daniël Blanco – spreker op de Avond van de Chemie op 14 oktober – een ‘bevlogen’ docent is, doet zijn inspanningen geen recht, want hij besteedt bijna de helft van zijn tijd als onderzoeker aan het voorbereiden van zijn colleges. Alles met dat ene doel: ‘Uiteindelijk moet een ...
-
Nieuws
Op zoek naar vernieuwende werkvormen
Jessica Zweers van de Hanzehogeschool Groningen mag zich een jaarlang Docent van het Jaar noemen. Met het geld dat ze won, wil ze nieuwe onderwijsvormen ontwikkelen. ‘Maar wel altijd vanuit de vakinhoud. Vernieuwing mag geen doel op zich worden.’
-
Nieuws
Daan Vanhaecke, winnaar Vlaamse Scheikunde Olympiade: ‘Alles is scheikunde’
Daan Vanhaecke, 17 jaar, won de Vlaamse Chemie Olympiade 2021. Zijn deelname werd geïnitieerd door zijn docent scheikunde. ‘Hij gaf de hele klas op voor de eerste ronde.’